Proje Yönetimi Eğitimi

Proje Yönetimi Eğitimi
28.02.2019
1.244
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Kariyer ve Yetenek Koordinatörlüğü tarafından üç farklı oturumda düzenlenecek olan “Proje Yönetimi” isimli eğitim başladı.

Sakarya Üniversitesi Kariyer ve Yetenek Koordinatörlüğü tarafından üç farklı oturumda düzenlenecek olan “Proje Yönetimi” isimli eğitimin ilk oturumu SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Adem Akbıyık, tarafından verilen eğitime öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Konuşmasına proje kelimesinin anlamından söz ederek başlayan Dr. Öğr. Üyesi Adem Akbıyık, “Proje, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak adına kısıtlı zaman, bütçe ve kaynaklarla gerçekleştirilen karmaşık, rutin olmayan geçici faaliyetlerdir. Geçici nitelikte olmalarından dolayı projelerin kesin başlangıç ve bitiş tarihleri vardır. Burada geçicilik kavramı, her zaman sürenin kısa olduğu anlamına gelmez. Bir işletmenin diğer faaliyetleri gibi bir projenin asıl amacı müşteri ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu benzer yönleri nedeniyle projeleri diğer işletme faaliyetlerinden ayırmak için projenin temel karakteristiklerinden yararlanılır” dedi.

Projenin günlük yapılan işlerle karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Akbıyık, “Projeler rutin ve tekrarlayan işler değildirler. Her ne kadar kısıtlı insan-makine kaynaklarının kullanılması, planlama-uygulama-kontrol aşamalarından geçmeleri nedeniyle ortak yönlere sahip olsalar da, operasyonel işlemler ile projeler arasında farklılıklar söz konusudur. Proje ve operasyonlar arasındaki temel fark, operasyonların sürekli olması ve tekrarlanan ürünler, hizmetler ve sonuçlar üretmesidir. Projeler ise geçici ve sonludur” ifadelerini kullandı.

Projeler, planlanmış bir sürede ve planlanmış bir maliyetle, daha önce açıkça tanımlanmış bir hedefi gerçekleştirirler diyen Dr. Öğr. Üyesi Akbıyık, “Tüm bu planlama ve tanımlama faaliyetlerinin bir düzen içerisinde gerçekleştirilmesi; sahip olunan bilgi, beceri ve araç-gereçlerin sistematik bir düzende yönetilmesini gerekli kılar. Proje yönetimi; bilgilerin, becerilerin, araçların ve tekniklerin, projenin ihtiyaçlarını yerine getirmek amacıyla proje faaliyetlerine uygulanmasıdır. Gelişmiş proje yönetimi organizasyonlarında proje yönetimi; program yönetimi ve portföy yönetimince yürütülen daha geniş bir bağlamda ele alınır. Uygulamada proje ve program kavramları eş anlamlı kullanılsa da programlar kapsam ve zaman bakımından daha büyük faaliyetlerdir. Programlar genel amaca hizmet eden yüksek seviyeli proje grupları olarak da adlandırılabilir” diye konuştu.

Projelerin başarı kriterlerini anlatan Dr. Öğr. Üyesi, “Bir projenin başarılı olup olmadığı belirlenen zaman, öngörülen bütçe ve net olarak ortaya konulmuş hedeflerin analizi ile belirlenir. Kapsam, zaman ve maliyet olarak adlandırabileceğimiz üç temel kriterin yanı sıra kalite kriteri de proje yönetiminin önemli bir başarı faktörüdür. Firmalar, genellikle denetlenmesi ve fark edilmesi diğer kriterlere göre daha zor olan kalite kriterinden taviz verirler. Kalitenin kapsam boyutunda ele alınabileceği düşünülürse, ayrı bir kriter olmaktan ziyade önemli bir faktör olacağını söyleyebiliriz. Kaliteden ödün verilerek zamanında ve öngörülen bütçe sınırları içerisinde bitirilen bir projenin başarılı olduğunu söylenemez” dedi.

27-02-2019 – MA


1.244 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.