Gök Gürültülü

Optik Denge ve Algılamanın Geleneksel Sanatlarla İlişkileri

09.05.2019

Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından “Optik Denge ve Algılamanın Geleneksel Sanatlarla İlişkileri” isimli bir söyleşi düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen “Optik Denge ve Algılamanın Geleneksel Sanatlarla İlişkileri” isimli söyleşiye Haliç Üniversitesi öğretim üyesi, hattat ve grafik tasarımcı Savaş Çevik konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasında temel sanat eğitiminin fonksiyonlarından bahseden Çelik, “Sanatçının, sanatını oluştururken ortaya koyduğu temel alt yapısını bu fonksiyon oluşturuyor. Temel sanat eğitiminin içinde olan optik algılama ise iki farklı şekilde gerçekleşiyor. Bunlardan birisi, gördüğümüz nesneyi idrak ederek olan algılama diğeri ise önceki bilgimiz ışığında olup ona göre baktığımız algılamadır. Buna perspektif denir. Bir de gözün ve beynin net bir şekilde bilmediği bazı soyut nesneler ve şekiller vardır. Sanatın yüzde 99’u bu şekillerden oluşur. Bunlarla karşılaşıldığında göz gördüğü ile algılar” ifadelerini kullandı.

Verdiği örneklerle perspektifin detaylı tanımını yapan Çelik, optik dengenin algıyı değiştirdiğini söyledi.  Aynı ölçülerde çizilmiş, birbirinden hiçbir farkı olmayan nesnelerin etrafındaki çizgilerden dolayı farklı biçimde algılandığını ifade eden Çelik, “İncelen çizgiler algılama kapasitesini düşürdüğü için şekiller arasındaki fark kaybolur ve çizgiler daha da incelirse tamamen kaybolur. Göz yatay olan çizgileri dikey olanlardan daha kalın görür, bir sanatçı olarak bunları bilmek çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında Çelik, Optik algılamanın geleneksel sanatlara yansımaları hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

09/05/2019- Melek Tepeli