Obezite Cerrahisi Sempozyumu Sona Erdi

Obezite Cerrahisi Sempozyumu Sona Erdi
08.04.2019
1.778
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Tıp Fakültesi öğretim üyeleri  Doç.Dr. Dilek Aygin ve Doç. Dr. Kerem Karaman tarafından düzenlenen  “Obezite Cerrahisi Sempozyumu” SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyum başkanlarının açılış konuşması sonrasında protokol konuşmaları yapıldı ve panel oturumlarına geçildi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, konuşmasında obezitenin sağlığı bozacak şekilde aşırı yağ birikmesi olarak tanımlandığını belirtti. Obezitenin başlangıcının çocukluk dönemine kadar gittiğini ifade eden Prof. Dr. Altınkaynak, ABD’de her 3 çocuktan birinin obez olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 8-9’lar seviyesinde olduğunu aktardı.

“Obezite çocukluk döneminde önlenmeli ve tedavi edilmeli”

Erişkinlerin 3’te 1’inin çocukluk döneminde de obez olduğuna dikkat çeken Dekan Altınkaynak, şöyle devam etti:

“Bu nedenle obezite çocukluk döneminde önlenmeli ve tedavi edilmelidir. Dünya genelinde 18 yaş ve üzeri yetişkinlerin yüzde 39’u fazla kilolu, yüzde 13’ü obezdir. Obezitenin en sık görüldüğü ülke ABD, en az görüldüğü ülke Japonya’dır. Ülkemiz, Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde 4 erkekten biri ile 2 kadından biri obezdir. Bu oran toplamda ise yüzde 30 civarındadır. Obezite tedavisinin komplikasyonları fazla, tedavisi zor, maliyeti yüksektir. İleri seviye obez hastalarda medikal tedavi, diyet ve egzersiz ile kilo vermek oldukça zordur. Tek etkili tedavi cerrahi yaklaşımdır.”

“Obezite konusunda ciddi çalışmalar var”

İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü, obezite cerrahisinin obeziteyle mücadelede uygulanan bir metot olduğunu belirterek, obeziteyle mücadeleye çocukluktan başlanması gerektiğini söyledi. Beslenme konusunda Türkiye’de çok güzel çalışmaların yapıldığına işaret eden Öğütlü, “Şeker ve tuz başta olmak üzere diğer konularda Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları var. Obezite merkezlerimize yönelik şu anda hemen hemen Türkiye’de her hastanede açılmak üzere çalışmalar başlatıldı ki çoğu tamamlanmak üzere. Bütün her şeyi yapmanıza rağmen maalesef obezitesi düzelmeyenler için de tek çare, obezite cerrahisi olmakta. Bu konuda bizim ekibimiz başarılı. Başta Doç. Dr. Kerem Karaman ve Prof. Dr. Fehmi Çelebi olmak üzere ekibe çok teşekkür ediyorum. Bu, daha da ilerletilmeli. Hiç bir şeyin sonu yoktur. Hayırlı bir sempozyum olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Sempozyumda açılış konuşmalarının ardından “Obezite Cerrahisinde Yanlış Bilinenler” konulu ilk oturuma geçildi.

“Cerrahi yaşam süresini uzatıyor”

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Obezite Cerrahisinden Prof. Dr. Halil Coşkun oturumun ilk konuşmasını yaptı. Obeziteyi tanımlarken Vücut Kitle İndeksi kavramını kullandıklarını söyleyen Prof. Dr. Coşkun, Vücut kitle indeksi 30’un üzerindeki hasta gruplarına obez adını verdiklerini, bu oranın altındakilerde ise obezitenin engellenmesinin temel öncelik olduğunu kaydetti. Obezitede çocukluk, erişkinlik ve erken erişkinlik dönemine dikkat çeken Coşkun, “Bu insanlar bir sonraki aşamada obez olacak bireylerdir. Obezitenin engellenmesi hastalıkla mücadeledeki en kritik noktadır” dedi.

Obezite cerrahisinin hangi durumlarda gerekli olduğunu da anlatan Coşkun, cerrahi tedavi ile verilen kilonun uzun süre korunabileceğinin altını çizdi. Kiloyu korumada hastalardaki başarı oranın yüksek olduğunu belirten Coşkun, cerrahinin kendi içindeki tedavi şekilleri ile farklı oranlarda kilo kaybettirebildiğini ifade etti. Obezite cerrahisinin yaşam süresini uzattığına dikkat çeken Coşkun, cerrahide ölüm riskinin az olduğunu, bireyde kanser riskini de ciddi oranda azalttığını sözlerine ekledi.

“Obezite cerrahisi estetik ameliyat değil”

SAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Genel Cerrahi Kliniğinden Dr. Enis Dikicier, oturumda “Obezite Cerrahisinde Hastaların Preoperatif Hazırlığı” konulu sunum gerçekleştirdi. Dr. Enis Dikicier, cerrahiye karar verilmiş hastaların geçirdiği hazırlık dönemi ve ameliyat öncesi takip ve gözlemin önemi hakkında bilgiler verdi. Hastaları ameliyata almadan önce farklı bölümlerle birlikte en az üç kez değerlendirdiklerini belirten Dikicier, hastalarda psikiyatrik ya da psikolojik problemlerin de ortaya çıkabildiğini, obezite cerrahisinin bir estetik ameliyatı olmadığını, çok ciddi bir sağlık problemi olduğunu anlattı. Ameliyat öncesinde diyet uzmanı ile birlikte beslenme özelliklerinin ve yeme alışkanlıklarının değerlendirilmesinin önemine vurgu yapan Dr. Dikicier, “Ameliyatın başarısını arttırabilmek için öncesinde hastalar yeme alışkanlıkları hakkında bilinçlendirilmelidir. Ameliyat için hemen karar verilmemeli ve hastanın uyumunu gözlemlemek için yeterli süre tanınmalıdır” şeklinde konuştu.

“Ameliyatta takım ruhu içerisinde çalışılmalı”

SEAH’tan Uzm. Hemşire Meryem Çelik de oturumda “Ameliyathane Sürecinde Bariyatrik Hasta Takibi” konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasında ameliyathanede hasta takip sürecini anlatan Çelik, obez hastalarda ameliyat masalarının uygun pozisyonda olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Ciltte oluşabilecek komplikasyonlara yönelik cilt takibi yapılması gerektiğini belirten Çelik, ameliyathane ekibinin bir takım ruhu içerisinde çalışmasının ve gerekli tedbirlerin alınmasının tedavi için önemli olduğunun altını çizdi.

13 panelist ve oturum başkanı ve 150 katılımcının yer aldığı obezite cerrahisi sempozyumu sempozyum başkanları Doç. Dr. Dilek Aygin ve Doç Dr. Kerem Karaman’ın kapanış konuşmaları ile sona erdi.

08/04/2019 – Kebire K. – Melek T.


1.778 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.