Muhasebe Haftasında İş Yaşamı Konuşuldu

Muhasebe Haftasında İş Yaşamı Konuşuldu
07.03.2019
1.261
A+
A-

Sakarya Üniversitesinde 1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla “Business Life Summit, Economonic Conversations (İş Yaşamı Zirvesi, Ekonomik Konuşmalar)” başlıklı konferans düzenlendi.

SAÜ İşletme Topluluğunca 6-7 Mart tarihlerinde düzenlenen konferansın ilk gününe Sakarya Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası (SMMMO) Başkanı Ertuğrul Kocacık ve TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Yükselen konuşmacı olarak katıldı.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, TÜRMOB’un tanımı ve içinde barındırdığı kuruluşlar hakkında bilgiler verdi. Muhasebe alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Can, “Bütün dersler önemlidir, ama muhasebe dersi aynı zamanda bir meslektir. Dolayısıyla bütün derslerden bir şey öğrenirsiniz. Fakat muhasebe dersinde hem bilgi hem de meslek sahibi olursunuz” dedi.

“Meslek değişim ve dönüşüme uğruyor”

SMMMO Başkanı Ertuğrul Kocacık, konuşmasında geçmişten bugüne muhasebe mesleğinin önemini ve değişimini anlattı. Meslek yasasındaki değişikler hakkında öğrencileri bilgilendiren Kocacık, 30 yıllık süreçte muhasebe mesleğinde çok ciddi değişiklerin meydana geldiğini belirtti. Kocacık, “Meslek, değişim ve dönüşüme uğruyor. Defter beyan uygulamalarının elektronik ortamda yapılması, tam anlamıyla bu meslekte zirve oldu. İş yükü ve stresi arttı. Ama muhasebe, gerekliliğini yitirmeyecektir. Sadece fonksiyonu değişecektir. Bu değişiklik, kayıt tutma fonksiyonundan denetim ve denetleme fonksiyonuna doğru dönüşmedir” diye konuştu.

“Artık makineler ile konuşmaya başlıyoruz”

TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemal Yükselen de konuşmasına 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak başladı. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Cemal Yükselen, muhasebenin yeni misyonu, meslekte dönüşüm, kurumsallaşma ve pazarlama alanlarında kariyer sahibi olabilmek için yapılması gerekenleri anlattı. Prof. Dr. Yükselen, ”Teknoloji, muhasebe alanında ciddi bir dönüşüme sebep oldu. Mali müşavir olarak, yapmakta olduğunuz bütün işleri yazılım ile yapabilirsiniz. Defter tutma, muhasebe ve denetim çalışanları teknolojiden en çok etkilenen mesleklerdir. Denetimin rutin işleri bizim işimiz olmaktan çıkıyor. Artık makineler ile konuşmaya başlıyoruz. Muhasebe, artık danışmanlık ve denetim mesleği konumuna geldi. Bu meslek sizin kariyer yapabileceğiniz bir alandır” dedi.

“Kurumsallaşma şirketleşme değildir”

Müşterilerin hizmet algısının artık kalite beklentisine göre şekillendiğine işaret eden Yükselen, muhasebe işlemlerinin zamanında yetiştirilmesi, vergi ödemelerinin son güne bırakılmaması ve işletmenin mali durumu hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Tek başına çalışmak ve ortaklık arasındaki farklardan da bahseden Prof. Dr. Yükselen, kurumsallaşmanın önemine değindi. Prof. Dr. Yükselen, şöyle devam etti:

“Şu anda Türkiye’de muhasebe alanında çalışanların yüzde 87’si tek başına çalışıyor. Bunun bir dolu riski var. Ortaklık kurmamız gerekir. Görev dağılımı ve iş yönetimi önemlidir. Kurumsallaşmaya gelirsek, burada stratejik planın önemi ortaya çıkar. Kurumsallaşma şirketleşme değildir. Kurumsallaşma olursa müşterinin algısı olumlu yönde değişir. Büyüme ve yeni iş alanları potansiyelleri kullanılabilir. Tahsilat sorunları olmaz ve fayda artışını gördükçe müşterinizin memnuniyeti artar. Böylece itibarınız yükselir.”

“Pazarlama reklam değildir”

“Pazarlama reklam değil, müşteriyle iletişim kurmaktır” diyen Prof. Dr. Yükselen, pazarlama yaklaşımının benimsenmesinin önemini anlattı. Çalışanların ve fiziksel varlıkların birer pazarlama araçları olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Yükselen, “Biz kendimizi işletme sahiplerine anlatamıyoruz. Çaba sarf etmiyoruz. Biz kendimizi pazarlayamıyoruz. Pazarlama, klasik ve dijital araçlar yardımıyla olur. Kişisel iletişim, halkla ilişkiler, kurumsal kimlik ve ağızdan ağıza pazarlama bunlara örnektir. İşlere müşteri gözüyle bakmamız lazım. Müşteri, o işe verdiğiniz kaliteyi iş yerinin yarattığı algı ile anlar” şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında muhasebe alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Yükselen, “Eğer kendinize bu alanda kariyer hedefliyorsanız, buna göre kendinizi yarına hazırlayın. Mesleki şüphecilik ve bilişim konularında kendinizi geliştirin. Mesleki davranış ilkesine uygun hareket edin. Önemli olan dürüstlük, abartısız olmak ve başkasının üzerinden kariyer yapmamaktır. Bunlar bizim etik değerlerimizdir. Büyük resme odaklanın, stratejik planınızı hazırlayın, müşteriye güven verin” dedi.

Konferansın sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.

07/03/2019 – Kebire Kaşgarlı


1.261 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.