Mimarlık Bölümünden Sakarya Nehri Yerleşimleri Projeleri

Mimarlık Bölümünden Sakarya Nehri Yerleşimleri Projeleri
30.12.2019
2.664
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Sakarya nehri çevresinde yer alan yerleşimlere dair gerçekleştirilen analiz ve iyileştirme projelerini yayımladı.

Mimarlık Bölümünde yapılan projeler bir araya getirilerek Sakarya Üniversitesi Basımevi tarafından yayımlandı. Ali Fuat Paşa, Doğançay, Mollaköy, Sakarya Merkez, Maksudiye, Gölkent ve Adatepe yerleşimleri üzerine yapılan analitik incelemeler sonrasında tespit edilen sorunlar ve potansiyeller üzerine kırsal alanlara iyileştirme projeleri geliştirildi. Kaybolmaya yüz tutan kolektif belleğe ait izlerin kamusal mekanda okunurluğunun sağlanması, HES projelerinin insan ve doğa üzerindeki olumsuz etkilerinin iyileştirilmesi, tarım ve hayvancılık bağlamında ekonomik ve çevresel kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi, nehrin çevresindeki fiziki ve ekolojik yapıyı zedeleyen unsurların ifşa edilerek görünür kılınması, kültürel ve doğal gezi rotalarının oluşturulması, işlevini yitirmiş kum ve taş ocağı kalıntılarının iyileştirme projeleriyle yeniden değerlendirilmesi, depo – imalathane gibi ek yapılar kullanılarak kırsal bir üretim ağı oluşturulması, edebiyat metinlerinde geçen hikayelerin izleri üzerinden Sait Faik kent rotası oluşturulması gibi birbirinden farklı, incelediği yere özelleşen öneri projeler geliştirildi.

Projelerin oluşturulmasına katkı sağlayan mimar, sosyolog, kentsel tasarımcı gibi farklı mesleklerden oluşan proje yürütücülerinin; projelerin içeriği, çalışma yöntemi, mimarlık eğitiminde alan çalışmasının yeri ve açılımları gibi konular üzerine değerlendirmeleri kitabın giriş bölümünde yer aldı. Sakarya Üniversitesi Mimarlık Bölümünün kent merkezi ve merkez çevresindeki kırsal alanlar üzerine yaptıkları analiz sonuçlarının ve öneri projelerin yerel kullanıcıyla paylaşılması anlamında bu tür çalışmaların yaygınlaştırılmasına katkıda bulunan kitap, kırsal koruma ve kentsel tasarım ara kesitindeki çalışmalara örnek olabilecek yaklaşımları okuyucuya sunuyor.

30-12-2019 / ST


2.664 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.