Koncolos’a Birincilik Ödülü

Koncolos’a Birincilik Ödülü
05.10.2017
1.841
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim elemanı Savaş Yavuz’un ‘Koncolos’ adlı belgesel filmi Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinde birincilik ödülü kazandı.

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen festivalin ana temasını “Kültürel Miras ve Korumacılık” oluşturuyor. Bu yıl 29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen festivalde 80 eser yarıştı.

Sakarya Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (STMF) Görsel İletişim Tasarımı Bölümünden Arş. Gör. Savaş Yavuz’un yazıp yönettiği “Koncolos” adlı belgesel film  Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinde amatör kategoride birincilik ödülüne layık görüldü.

Koncolos

Koncolos adlı belgesel film, Trabzon’un dağ köylerinde çok az insan tarafından devam ettirilmeye çalışılan binlerce yıllık geçmişiyle unutulmaya yüz tutmuş ‘kalandar’ geleneğini konu edinmektedir. Kalandarın birinci günü, Miladi Takvime göre Ocak ayının 14. gününe denk gelir. Geleneksel olarak bu gecede çocuklar yüzlerini tanınmayacak hale getirip eski kıyafetler giyinip dışarı çıkar ve tüm köy evlerini sabah olana kadar dolaşmaya başlarlar. Her evden çeşitli hediyeler toplanır. Toplanan hediyeler daha sonra ortak bir evde pay edilir. Kışın en sert günlerinde insanların içini ısıtacak hikayelerle dolu Kalandar geleneği Türkler ile Rumlar arasında ortak bir kültür bağı kurmasıyla dikkat çekmektedir.

Yavuz’un yönettiği belgesel film, aynı zamanda bu sene üçüncüsü düzenlenecek olan Marmaris Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde gösterim seçkisine katılma hakkı elde etti. Belgesel, 7 Ekim 2017 tarihinde Marmaris Kültür Sanat Evi, üç numaralı salonda 13.00-15.00 saatleri arasında izleyicisiyle buluşacak.

Belgeselin fragmanı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz

05/10/2017 – HAY
1.841 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.