Kimler İlim Öğrenemez?

Kimler İlim Öğrenemez?
06.03.2019
1.892
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Arapça Dil Grubu Öğrenci Topluluğunun (Mültekâ Lugati’d-dâd) katkılarıyla Doç. Dr. Soner Duman tarafından “Kimler İlim Öğrenemez?” konulu konferans gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Osman Güman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Soner Duman, konuşmasında kendi tecrübeleri ve ilmi kaynaklarından hareketle ilim öğrenmeye engel olan sebepleri anlattı. İlimle iştigal eden kişiye engel olacak birçok husus olduğunu belirten Duman, kişinin kendisinden kaynaklanan ve her dönemde geçerli olabilecek engeller üzerinde durdu. Öncelikle merak ve dert sahibi olmayanların ilim öğrenemeyeceğini ve merakın ilme teşvik edeceğini belirten Doç. Dr. Duman, ilim talibinin ilme olan açlığı hissetmediği takdirde ilim öğrenemeyeceğini söyledi.

Hazırcı olanların da ilim öğrenemeyeceğini belirten Duman, ilim talibinin farklı çiçeklerden bal toplayan arılara benzediğini ifade etti. Tek bir kitabı okuyarak, tek bir hocayı dinleyerek ilim elde edilemeyeceğini vurgulayan Duman, “Biz ilmi hazır elde etmek istiyoruz. Bu bir süreç işi, bunun için emek ve gayret gerekir” dedi. İlme engel olan başka bir hususun taklit olduğunu ve Allah resulünün dışında kimsenin ilmi anlamda masum olmadığını belirten Duman, “Tarihte hiçbir âlimimiz taklitle ilim elde etmedi. Sahâbîler bile ‘Ömer dediyse doğrudur’, itiraz edilmez demediler” şeklinde konuştu. Duman, ilim öğrenmek isteyenin taklitten uzak durması gerektiğini söyledi.

Önyargılı olmanın ve farklı görüşleri dikkate almamanın da ilme engel teşkil edeceğini söyleyen Duman, “Tek bir kaynaktan beslenip alternatif fikirleri göz önüne almamak doğru olmaz. Sadece belirli kitapların okunması gibi bizi baştan güdüleyen yaklaşımlar ilim öğrenmeye mani olur” dedi. İlmi müzakere etmeyenlerin ilim öğrenemeyeceğine değinen Duman, insanın sadece kitap üzerinden değil, insanla müzakere ederek de ilim öğreneceğini, ilim müzakeresinin ilmi kalıca hale getireceğini ifade etti.

İlme engel olan bir başka hususun âlime ve kitaba hürmet edilmemesi olduğunu söyleyen Duman, “Âlimler peygamberlerin varisleridir” hadisine değindi. Duman, “Bugün bazıları on iki asırlık geleneğin köşe başı âlimlerini yok sayarak, din uydurmakla itham ediyorlar. Sanki Kur’an ve sünnet o âlimlerin emeğiyle gelmemiş gibi. Böyle bir insanın ilim öğrenmesi mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Duman, konuşmasının devamında keyfine düşkün olanların, ilmi amele dönüştürmeyenlerin, kibirli olanların ve aşırı derecede utangaç olanların da ilim öğrenemeyeceğine değindi. Doç. Dr. Duman, ayrıca dinleyiciler tarafından sorulan soruları da cevaplandırdı.

Program İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Doç. Dr. Soner Duman’a hediye takdiminin ardından sona erdi.

06-03-2019 / ST

 
1.892 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.