Kazakistan’ın Bağımsızlık Yıl Dönümü Kutlandı

Kazakistan’ın Bağımsızlık Yıl Dönümü Kutlandı
18.12.2017
1.070
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası ile Kazakistan öğrenci toplulukları tarafından ortaklaşa olarak Kazakistan Cumhuriyeti’nin 26’ncı bağımsızlık yıl dönümü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan etkinlikte Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Kazakistan’ın Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Temsilcisi Askar Turganbayev, öğretim üyeleri, öğrenciler ile çok sayıda davetli yer aldı.

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmasında Kazakistan’ın Türkiye’nin dost, kardeş ve soydaşı olduğunu dile getirerek, “25 yıl önce bağımsızlıklarını kazandılar. Ondan önce de onurlu ve büyük bir milletti. Çok şehit verdiler. Bir süre Sovyetler Birliği’nin boyunduruğu altında yaşadılar. Ancak 25 yıl önce Sovyetler Birliği’nin dağılması ile birlikte vatanlarının bağımsızlığını ilan ettiler. Şimdi barış içerisinde yaşıyorlar. Düşmanlık ebedi değildir, fakat dostluk her zaman kazanır. Kazakistan çok geniş bir coğrafyası olan birçok açıdan gelişmiş bir ülke. İnsan hayran kalıyor” dedi.

Kazakistan her zaman destekçimiz

Kazakistan’ın bütün dünyaya İslam’ı yayan alperenlerin ocağı olduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sadece soydaşımız değil İslam’ı yaymada da büyük hizmetleri olan bir kavim ile karşı karşıyayız ve bundan son derece mutluyuz. Kazakistan’ın güçlü ve bağımsız olması bizim de gücümüz, bizim de sevincimiz. Bize uzak da olsa onların sıcaklığını her zaman hissediyoruz. Kazakistan bizim hep destekçimiz olmuştur. Dedelerimizin bir zamanlar at koşturduğu topraklar olan Kazakistan’da kendi köklerimizi buluyoruz.”

Temel taş Türkiye’dir

Büyükelçi Abzal Saparbekulı da açılış konuşmasında Kazakistan’ın bağımsızlık günü için yapılan etkinliğin çok üst düzey bir organizasyon olduğunu belirtti. Türkiye ve Kazakistan’ın Avrasya coğrafyasının en önemli ülkelerinden biri olduğunu kaydeden Büyükelçi Saparbekuli, şunları söyledi: “Biz dini bir, tarihi bir, kültürü bir, geçmişi ve geleceği bir olan Türk dünyasının ayrı kollarıyız. Kardeşliğimiz ne kadar güçlü olursa Türk dünyasının gücü o kadar fazla olacaktır. Kazakistan çeyrek asır içerisinde çok mesafe kat etti. Kazakistan şu anda dünyanın en gelişmiş ülkelerindendir. Önümüzdeki on yıl içinde dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasına girmeyi hedefliyoruz. Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti de dünyanın 10 güçlü ülkesine hedef koymaktadır. Böyle hedeflere hep beraber ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Türkiye’nin son 10 senede gösterdiği gelişimin ne kadar çok mesafe kat ettiğini görüyoruz. Buna engel olmak isteyenler geçmişte olduğu gibi şimdi de olacaktır. Ama ben şuna inanıyorum ki, hiçbir zaman başka bir devletin altında kul olmayan yüce bir Türk devleti, önemli bir sınavı hakkıyla geçecektir. Biz buna Kazakistan olarak inanıyoruz. Çünkü Türkiye, Türk dünyasının en büyük temel taşıdır. Türkiye ne kadar güçlü olursa biz dost ülkeler de o kadar güçlü olacağız. Biz Kazak’ız ama aynı zamanda bir Türk’üz. Buradaki gençler bizim geleceğimiz. Onlar da bunu devam ettirdiği sürece bu kardeşlik devam edecektir.”

Kardeşlik atmosferi

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise konuşmasında Sakarya’nın ve Sakarya Üniversitesi’nin atmosferinin iki ülkenin kardeşliğine katkı sağlayacak bir atmosfer oluşturduğunu söyledi. Bu atmosferi daha da pekiştirmeye çalışacaklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Kazakistan bizim için çok önemli bir ülke. Kazakistan doğumlu ünlü Türk mutasavvıf ve şair Ahmet Yesevi bizim için çok önemli bir değer. Bizim değerlerimiz ile İslamiyet’in hoşgörüsünü ve kardeşliğini alıp tüm coğrafyaya yayan ve Osmanlı dönemindeki hoşgörünün temel taşlarını oluşturan çok büyük bir âlim. Biz dört dini dört farklı mahallede yaşatmıştık. Ama şu anda dört kardeş bir arada yaşayamıyoruz. Ahmet Yesevi konusunda üniversite genelinde çeşitli çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Bu çalışmaların mevcut duruma çok önemli bir ilaç olduğunu düşünüyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Vali Balkanlıoğlu, Rektör Elmas, Büyükelçi Saparbekuli ve TÜRKSOY Kazakistan Temsilcisi Turganbayev, bağımsızlık günü için hazırlanmış olan pastayı kestiler. Pastanın kesilmesinin ardından Balkanlıoğlu ve Elmas, Kazakistan yöresel kıyafeti olan Şapan giydiler.

Plaket takdimi sonrasında etkinlik, Kazakistan’ın yöresel müzikleri, dansları ve şarkıları ile devam etti.

18/12/2017 – Gökdeniz P.

 
1.070 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.