Kazakistan’da Kafkas Baharı Mümkün Mü?

Kazakistan’da Kafkas Baharı Mümkün Mü?
07.01.2022
1.038
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü (ORMER) Güvenlik Çalışmaları Uzmanı Furkan Halit Yolcu, katıldığı televizyon programında dünya gündeminin öne çıkan başlıkları üzerine konuştu. Kazakistan’daki ayaklanmalara da değinen Yolcu, konuyu uluslararası güç dengeleri çerçevesinde değerlendirdi.

“İdlib, Rusya-Türkiye ilişkilerinde bir kaldıraç”

Ülke TV’nin 5 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan “Uluslararası Gündem” programına katılan Yolcu, diğer konuklar ile birlikte İdlib’deki olaylar, Türkiye’nin dış politika stratejisi, Rusya’nın dış politika stratejisi ve Kazakistan’daki olaylar hakkında görüşlerini paylaştı. İlk olarak Rusya’nın İdlib’e yönelik artan saldırılarına değinen Yolcu, “İdlib, bugün Rusya-Türkiye-Ukrayna üçgeninde masada her zaman duran bir koza dönüştü ve bazen Türkiye bazen Rusya için bir kaldıraç görevi görmekte. 2019 baharından bu yana İdlib’te birçok şey stabilize oldu. Türkiye’nin İdlib sınırının tamamına koruma üsleri kurması da İdlib’i daha korunaklı bir hale getirdi” dedi.

Yolcu, İdlib’in uluslararası diplomaside oturduğu düzleme dikkat çekerek, “Türkiye ile Rusya, başka meselelerde yaşadıkları gerginlikleri İdlib üzerinden çözmeye çalışıyor. Türk askeri üsleri tarafından korunan bir bölgede, Türkiye sınırına çok yakın bölgeler yakın zamanda Rusya tarafından bombalandı. Bu da aslında uluslararası düzeyde alınan büyük bir risk. İdlib’de bürokratik düzlemde çözümün ise çatışmanın devam ettiği sürenin en az iki katı zaman gerektirdiğini öngörmek mümkün. İdlib muhtemelen önümüzdeki 10 yıl boyunca iki ülke arasında koz olmaya devam edecek” dedi.

Kazakistan’daki Ayaklanmada Uluslararası Güçlerin Rolü

Kazakistan’da yakın zamanda meydana gelen olaylara da değinen Yolcu, yakın tarihteki gelişmelerden yola çıkarak olayların arkasında ABD ve Rusya gibi küresel güçlerin bulunma ihtimali üzerine yorumlarda bulundu. Yolcu, “Mayıs 2018’den beri, Kazakistan’da birtakım ciddi protestolar görülüyor. Halkta Nazarbayev’e karşı ciddi bir memnuniyetsizlik vardı. 30 yıldır değişmeyen yönetim, serbest seçimlerin olmaması, otokrasi gibi problemlerin halk nezdinde katlanılamaz hale gelmesinden dolayı 2018 yılının Mayıs ayında başlayan gösteriler 2019 yılında sertleşerek hükümeti istifaya zorladı, ancak bu durum halkın istediği çözümü sağlayamadı ve kriz başka bir tarafa yönlendirildi. Temel problem olarak sunulan petrol fiyatlarına ek olarak, Kazakistan’ın internete erişiminde ciddi problemler var. Tahrir’de eylemlerin sosyal medyadan örgütlendiğini görmüştük. Bunun üzerine ciddi bir literatür oluşmuştu. Özellikle sosyal hareketliliği ve sermayesi yüksek ülkeler buna yönelik bazı önlemler almışlardı. Kazakistan da bu devletlerden biriydi. 2018’den günümüze kadar uzanan dönemde Kazakistan’da devletin vatandaşa olan internet erişimini tamamen kapattığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Yolcu, “Kazakistan’da karışıklık çıkmasını hem Rusya hem ABD isteyebilir; ancak Çin bunu kesinlikle arzulamaz. Çünkü Çin, Kazakistan’a ciddi anlamda yatırım yapmış ve ülkenin önümüzdeki yıllarını dizayn etmeye çalışan bir ülke. Rusya ise sınırdaş olduğu ülkelerde korku ve baskı politikaları üzerinden uydu devletler yaratmaya çalışan bir ülke. Kazakistan, son dönemde Türkiye ile ciddi bir işbirliği içine gitti ve bunun sonucunda Türki cumhuriyetlere ciddi yatırım potansiyeli ortaya çıktı. Bu durum ise en çok Rusya’yı rahatsız etmekte. Rusya’nın SSCB geçmişinden dolayı uydu devletlerinde karışıklık tetikleme potansiyeli var. Böyle bir karışıklık Kazakistan’ın Türkiye’ye ya da batıya yönelik alternatif güç arayışlarını tamamen sonlandıracağı için Rusya’nın işine gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.


1.038 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.