Katılım Bankacılığında Türkiye Tecrübesi

Katılım Bankacılığında Türkiye Tecrübesi
23.03.2017
656
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezinin (İSEFAM) “Katılım Bankacılığında Türkiye Tecrübesi” başlığıyla düzenlediği konferansın konuğu, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekteri Osman Akyüz oldu.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa akademisyenlerin, banka yöneticilerinin ve öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Kurulduğu günden bugüne katılım bankacılığının her kademesinde görev aldığını ifade eden Akyüz, Özel Finans Kurumları adı altında faaliyetlerine başlayan sektörün 2005 yılından itibaren Katılım Bankacılığı adı altında hizmet verdiğini belirtti. Akyüz, sektörün gelişim sürecini sayısal verilerle birlikte katılımcılara aktardı.

Bugün gelinen noktada 5 banka, 967 şube ve yaklaşık 14 bin 500 çalışanı ile hizmet veren sektörün Türkiye bankacılık sistemindeki büyüklüğünün yüzde 5 olduğunu kaydeden Akyüz, TKBB tarafından oluşturulan “Strateji Belgesi” çerçevesinde sektörün 2025 yılında yüzde 15 toplam bankacılık pazar payına ulaşılmasının hedeflendiğinin altını çizdi.

Ekonomide ihtiyaç duyulan her türlü finansman işleminin katılım bankaları tarafından yapıldığını anlatan Osman Akyüz, katılım bankalarının fon toplama ve fon kullandırma yöntemleri hakkında örnekler verdi. Geleneksel bankalarla karşılaştırıldığında katılım bankacılığının daha dayanıklı bir bankacılık modeli olduğuna dikkat çeken Akyüz, özellikle de 2008 yılındaki finansal krizden en az zararla çıkan bankaların katılım bankaları olduğunu söyledi.

Türkiye’de finansal sektörün derinleşmesi noktasında katılım bankacılığının “alternatif değil tamamlayıcı” bir rol oynadığının altını çizen Akyüz, konferansın sonuna doğru katılım bankalarındaki istihdam olanaklarına ve lisans öğrencilerine sunulan staj imkânlarına değindi. Akyüz, soru-cevap bölümünde de öğrencilerin sorularını cevapladı.

İSEFAM Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kaya, soru-cevap bölümünün sonrasında Akyüz’e hediyesini takdim edildi.

23-03-2017 / ST
656 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.