Kadınlarda İnmeye Dikkat

Kadınlarda İnmeye Dikkat
08.03.2018
2.072
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Türkan Acar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara yönelik bilgi ve tavsiyelerde bulundu.

İnmenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Acar, “İnme yani felç, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklığı giderek artan önemli bir sağlık sorunudur. Çoğunlukla beyin kan akımını sağlayan damarların pıhtı ile tıkanması (iskemik inme) ve daha az sıklıkta da bu damarların yırtılması (beyin kanaması-hemorajik inme) ile ortaya çıkar.” diye konuştu.

İnmeye yol açan etkenlere dikkat çeken Acar şunları ifade etti:

“İleri yaş, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kalp hastalıkları, sigara kullanımı, diyabetes mellitus (şeker hastalığı), hareketsiz yaşam, obezite ve ailede inme öyküsü en önemli risk faktörlerindendir. Erkeklerde daha sık görüldüğü bilinen bu hastalığın kadınlarda maalesef daha ölümcül seyrettiği bilinmektedir. Yaşamları boyunca her beş kadından birinin inme geçirdiğini bildiren yayınlar bulunmaktadır. İnme geçiren bir kadındaki ölüm riski, meme kanseri geçirmiş bir kadına oranla en az dört kat daha fazladır. Kadınlarda inmeyi tetikleyen bir başka faktör ise östrojen hormonu içerikli; yaşlılarda menopoz sonrası kullanılabilen hormon replasman tedavisi ile gençlerde doğum kontrol amaçlı kullanılan tedavilerdir. Günümüzde yüksek doz östrojenin pıhtılaşma faktörlerini etkileyerek beyin damar tıkanıklığı riskini artırdığı bilindiğinden sözü edilen tedavilerdeki östrojen miktarı çok uygun seviyelere çekilmiştir.”

İnmenin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Acar sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnme geçirildiğinde uygun tedavi yöntemleri ile kalıcı sakatlık ya da ölüm riskinin azaltılmasında inme ünitelerinin rolü çok büyüktür. İnme üniteleri; inme tedavisinde eğitim, deneyim ve yetkinliğe sahip doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personellerinin acil inme hastalarına hizmet verdiği birimlerdir. Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2005 yılından beri inme ünitesi bulunmakta ve Sağlık Bakanlığı ve üniversitemizin destekleriyle çok daha kapsamlı bölgesel inme merkezi olma yolunda gayretlerimiz devam etmektedir. İnme ünitelerinin başarısı, hastaya erken müdahaleye bağlıdır. Erken müdahale ise toplumun eğitimine bağlıdır. Toplumun eğitimi ve değişimi birçok konuda öncelikle kadınla başlar.  Bu nedenle biz kadınlara her zamanki gibi çok iş düşmektedir.”

Yrd. Doç. Dr. Türkan Acar, “Yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren tüm fedakar kadınlarımızın gününü kutlar, sağlık dolu günler dilerim” sözleriyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

08/03/2018 – HAY
2.072 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.