İlahiyat Fakültesinde Muhakkık el-Hillî Ele Alındı

İlahiyat Fakültesinde Muhakkık el-Hillî Ele Alındı
21.04.2022
1.430
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Seminerleri kapsamında Dr.Öğr.Üyesi. Feyza Doğruyol tarafından “Bir Kriz Dönemi Şiî Alimi Muhakkık el-Hillî” konulu seminer verildi.

Seminere İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Akkuş, fakülte hocaları ve öğrenciler katıldı. Anlatacağı konunun, doktora tezinin bir parçası olduğunu belirterek sözlerine başlayan Dr.Öğr. Üyesi Feyza Doğruyol, konuşmasında Muhakkık el-Hillî’nin Şii düşüncesine katkısından, etkisinden ve öne çıkan görüşlerinden bahsedeceğini ifade etti.

Konuşmanın başlığında belirtilen “kriz dönemi” ile Moğol istilasının kastedildiğini vurgulayan Dr.Öğr. Üyesi Doğruyol, Muhakkık el-Hillî’nin bu kriz döneminde Hille şehrinde olduğunu söyleyerek Muhakkık el-Hillî’nin yaşadığı dönemlere işaret eden ve onun son dört Abbasi halifesi, Moğol istilası ve İlhanlıların ilk iki hükümdarı dönemlerinde bu şehirde olduğuna dikkat çekti.

Hille şehri hakkında önemli bilgiler veren Dr.Öğr. Üyesi Doğruyol, Hille şehrinin Necef ve Kerbela gibi Şiiler için önemli bölgelere yakın olduğunu ifade ederek, bu şehirde Şiilerin yoğun olduğunu belirtti. Hille şehrinin Moğol istilasından zarar görmediğini söyleyen Dr.Öğr. Üyesi Doğruyol, bunun sebebinin Sünni ve Şii gruplar tarafından birbirine zıt gruplardan birini suçlayan gerekçelere dayandırıldığına dikkat çekti. Moğol istilasından sonra İlhanlılar döneminde Şiilerin faaliyetlerini Hille’de özgürce icra edebildiklerine dikkat çeken Dr.Öğr. Üyesi Doğruyol, bunun resmi görevleri olmasa da Şiilerin İlhanlı yöneticileriyle iyi ilişkilerinin olmasıyla ilişkilendirdi.

Sözlerini Muhakkık el-Hillî’nin ilmi şahsiyetinden bahsederek sürdüren Dr.Öğr. Üyesi Feyza Doğruyol, el-Hillî’nin eğitim hayatı ve telif ettiği eserler hakkında bilgi verdi. Muhakkık el-Hillî’nin Hille şehrindeki bütün ilmi faaliyetlerinin öncüsü konumuna geldiğini belirten Dr.Öğr. Üyesi Doğruyol, el-Hillî’nin en büyük etkisinin Şii fıkhı hakkında olduğuna dikkat çekti. el-Hillî’nin fıkıh alanındaki katkılarına değinen Dr. Doğruyol, ictihad kapısını tam olarak açtığını, had cezalarının uygulanmasını sağladığını ve fetva yetkisini de fakihlere verdiğini ifade etti. Şii dünyasında bugün önemli konulardan biri olan velâyet-i fakih konusunun köklerinin de Muhakkık el-Hillî’nin fetva yetkisini fakihlere vermesine dayandıran Doğruyol, ilgili açıklamalardan sonra sözlerini sonlandırdı.

Dinleyicilerin sorularıyla devam eden seminer toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


1.430 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.