İlahiyat Fakültesi’nde “Hukukun İslamlaştırılması” Semineri

İlahiyat Fakültesi’nde “Hukukun İslamlaştırılması” Semineri
10.05.2017
728
A+
A-

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. Nor Asiah Mohamad Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Islamization of Law (Hukukun İslamlaştırılması) konulu bir seminer verdi.

Seminerde Malezya’da toprak hukukunun İslamlaştırılması sürecini anlatan Doç. Dr. Nor Asiah Mohamad, bu sürecin öncelikle hükümetin konuyla ilgili çalışmalar yapmak üzere komisyonlar kurması ile başladığını ifade etti. Doç. Dr. Mohamad, şöyle devam etti: “Malezya’da yüzde 40’a yakın bir orana sahip gayrimüslim halkın bulunması, bu sürecin daha hassas bir şekilde sürdürülmesini gerekli kılmıştır. Zira hukukun İslamlaştırılması girişimleri, gayrimüslim veyahut seküler halkta Malezya’nın tamamen bir şeriat devleti yapılmaya çalışıldığı yönünde korku ve endişelere yol açmaktaydı. Bu yüzden de sürecin ‘Islamization’ kavramı yerine ‘Harmonization’ ile ifade edilmesi ve ikili hukuk sisteminin uygulanması gibi yollara başvurulmuştur. İkili hukuk sisteminde birinde daha genel olan sivil hukuk, diğerinde sadece Müslümanları bağlayan şeriat hukuku uygulanmaktadır.”

Hukukun İslamlaştırılması sürecinde İsmail Raci Faruki’nin ‘Bilginin İslamileştirilmesi’ şeklinde isimlendirilebilecek projesinin önemli bir referans olarak görüldüğünü belirten Doç. Dr. Nor Asiah, meselenin zamanla eğitim, ekonomi, finans ve sigortacılık sistemleri ile gıda endüstrisinin de İslam hukukuna uygun bir şekilde düzenlemesi gibi sonuçları doğuracak şekilde genişlediğini izah etti.

Seminerin sonunda SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Doç. Dr. Nor Asiah Mohamad’a hediye takdim etti.

10-05-2017 / ST


728 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.