İhsan Fazlıoğlu ile “Okumanın Neliği Üzerine”

İhsan Fazlıoğlu ile “Okumanın Neliği Üzerine”
17.05.2022
858
A+
A-

Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) düzenlediği SAÜFEST’e konuk olan yazar İhsan Fazlıoğlu, “Davet ile İcabet Arasında: Okumanın Neliği Üzerine” isimli bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide okumanın inceliklerinden bahseden Fazlıoğlu, “Okumak maddi olanı manevi ve anlamsal olana çevirmek işidir.” dedi.

SAÜFEST’in alt kategorisi KitapFest kapsamında birbirinden usta kalem Sakarya Üniversitesinin (SAÜ) konuğu olmaya devam ediyor. Üniversitemize misafir olan yazarlardan İhsan Fazlıoğlu, “Davet ile İcabet Arasında: Okumanın Neliği Üzerine” isimli bir söyleşisiyle kitapseverlerle buluştu.

Devamlı kitap almanın bile insanları şu anki tüketim kültürünün nesnesi hâline getirdiğini vurgulayan Fazlıoğlu, “Kapitalist sistemde her şey cilalı şekilde takip edildiği için farkında olmadan okuma eylemini bile kapitalist sisteme uygun hale getirdik. Dolayısıyla ben de dedim ki bugün okumanın ne olduğunu konuşalım.” dedi.

Okumak için okumanın işaretleri ve izi yitirmek anlamına geldiğini söyleyen yazar İhsan Fazlıoğlu, “Eskiden hızlı okuma kursları vardı. İbn-i Sina’nın metafiziğini ya da Kant’ın kritiklerini nasıl hızlı okursun. Hızlı okumak tam bir kapitalist numaradır. Biz okumak için okumuyoruz ki, anlamak için okuyoruz. Gizleri çözmek, izleri takip etmek için okuyoruz. Kitabı içselleştirmeden okumanın bir manası kalmaz.” dedi.

“Yazmak iz bırakmak demektir”

Okuma ve yazma kelimesinin tarihsel gelişiminden bahseden İhsan Fazlıoğlu, “Yazmak iz bırakmak demektir kökenine indiğimizde. Belli bir dönem de yazmak izin anlaşılması için sıkışıklığı gevşetmek anlamı kazanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Okumak kelimesinin işaretlerin çözülmesi anlamına geldiğini belirten Fazlıoğlu, “Okumak kelimesi bir kişinin, bir olgunun ya da bir olayın bıraktığı izi anlamak demektir. Hayatı okumak demek hayatın gizini okumak demektir.” diye konuştu.

Haber: Buse Sıla Senemcan
858 kez görüntülendi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.