Hocalı Soykırımı Anma Günü

Hocalı Soykırımı Anma Günü
04.03.2014
483
A+
A-

Hocalı Soykırımının 22’nci yıldönümü, Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen bir programla anıldı.

Azerbaycan Öğrenci Topluluğu tarafından SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Hocalı Soykırımı Anma Günü” programında konuşan SAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi, Türklerin ve Ermenilerin tarih içinde yaşanan olaylarla mukayese edilmemesi gerektiğini söyledi.

1992’de yaşanan sürecin Ermenilerin karakteriyle birebir örtüştüğünü ifade eden Prof. Dr. Selvi, “Ermenilerin karakteri güçlünün yanında yer almaktır. 1992’de de Rusya’nın yanında yer aldılar. Yaşanan bu katliam, Rusya’nın bölgedeki stratejik hareketleriyle ve yeni Kafkasya Projesi ile doğrudan ilişkilidir. Bu hareketi gerçekleştiren Ermenilerdir ama arkasında onlara askeri gücü ve psikolojik desteği sağlayan Rusya var” dedi. Rusya’nın 1990’da nüfus yönünden Türklerin çoğunluğa sahip olduğu Dağlık Karabağ bölgesini Ermenilere bırakma kararı aldığını anımsatan Prof. Dr. Selvi, “1918’de de Ermenistan-Azerbaycan-Gürcistan ilişkileri kapsamında Dağlık Karabağ bölgesi, Azerbaycan Sovyet Cumhuriyeti’ne bırakılmıştı” diye konuştu.

Çözümün Türkiye ve Azerbaycan’ın bir an önce birleşmesinde yattığını söyleyen Prof. Dr. Selvi, şöyle devam etti:

“1071’den 1890’lı yıllara kadar olan süreçte Ermeniler, Türk hâkimiyetinde güven içinde yaşadılar. Azerbaycan’a, Gürcistan’a, Türkiye’ye düşman olan Ermenistan, bu coğrafyada Rusya’nın ve Amerika’nın varlığını gerekli kılıyor. Bir tarafta Orta Asya’dan Viyana önlerine kadar büyük imparatorluklar kuran, bölgeye adaleti ve kültürü getiren yönetim anlayışı var. Diğer tarafta ise büyük devletlerin bu coğrafyada oyuncağı haline gelmiş, yönlendirilerek harekete geçmiş olan Ermeni çapulcularından bahsediyoruz”

SAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Malik Beyleroğlu da, Ermenilerin çoluk çocuk, yaşlı genç demeden büyük katliam yaptığını belirterek, “Onları destekleyen devletler hiçbir zaman Türklüğü, Türk gücünü ve Türk birliğini silemezler” diye konuştu.

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Bilal Dündar ise Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağın hiçbir zaman kopmadığını anlatarak, “Geçmişimizi bilmezsek geleceğimize sahip çıkamayız. Azerbaycan’a yapılan soykırım Türklere yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

04/03/2014 – ST
483 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.