Haydi Gençler Kampüse Projesi YÖÇEYDER Çocuklarına Umut Işığı Oluyor

Haydi Gençler Kampüse Projesi YÖÇEYDER Çocuklarına Umut Işığı Oluyor
20.05.2022
1.252
A+
A-

Gençler ile Sosyal Hizmet dersi kapsamında 50 öğrencisiyle uzun soluklu bir projeyi hayata geçiren Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özden Güneş, YÖÇEYDER’den 50 lise öğrencisine umut ışığı oluyor. Her üniversite öğrencisinin bir lise öğrencisinden sorumlu olduğu ve yakinen ilgilendiği çocuklar, Sakarya Üniversitesini tanıyarak hayallerindeki meslek dallarının nasıl bir ortamda öğrenildiğini gördü.

Sakarya Üniversitesinin desteklediği Haydi Gençler Kampüse Projesi’nin ilk ayağı 21 Nisan 2022 tarihinde YÖÇEYDER binasında yapılan iftarla başladı. SAÜ öğrencileri ile YÖÇEYDER öğrencilerinin kaynaşması amacıyla düzenlenen etkinlikte keyifli anlar yaşandı.

Projenin ikinci ayağı Sakarya Üniversitesi SAÜFEST kapsamında Sakaya Büyükşehir Belediyesi ve Serdivan Gençlik Merkezinin de destekleriyle gerçekleşti. Etkinlik öncesinde YÖÇEYDER lise öğrencilerinin özgüvenlerini artırma amacıyla üzerinde yoğun mesailer harcanarak spor ve oyun etkinlikleri planlandı. Lise öğrencileri ise bu etkinliklerle kendilerini daha iyi ifade etme ve eşlik eden üniversite öğrencileriyle daha yakın bağ kurma fırsatı elde etti. KitapFest bünyesinde yazar ve kitaplarla bir araya gelen öğrenciler, okumaya teşvik amacıyla verilen hediye çekleriyle istedikleri bir kitabı aldı. SAÜFEST stantlarını ve Esentepe Kampüsünü gezen lise öğrencileri gün boyu üniversiteli olmanın duygusunu yaşadı.

Sakarya Üniversitesi tarafından öğrencilere, üniversiteye dair şevklerini artırması amacıyla gündelik ihtiyaçlarını karşılayacak bir dizi kırtasiye ürünü ile kitap çeki hediye edildi.

Üniversite eğitiminin özendirilmesi amacıyla yapılan etkinlik için Dr. Öğr. Üyesi den Güneş, “Üniversite öğrencilerimizin 40 yıldır tanıyormuş gibi onlara sahip çıkmaları ve lise öğrencilerine rol model olmalarını görmek çok güzel. Birebir model aldıkları üniversite öğrencilerimizle YÖÇEYDER çocuklarının diyalogları, beraber plan yapabilecek düzeye geldi. Onlara özel oyunlar planladık. ‘Biz yapabiliyorsak siz de yapabilirsiniz.’ motivasyonunu ekipçe vermeye çalıştık ve başarılı da olduk. YÖÇEYDER öğrencileri için en büyük kazanım bu.” dedi.

Üniversite öğrencilerine ne kazandırdığını Dr. Güneş, “Seçmeli ders olarak dersi alan öğrencilerimiz teoriyi pratikle destekleme imkânı elde ediyor. Organizasyonlar sırasında neyin nasıl bir probleme dönüşeceğini, olası bir kriz durumunda neler yapabileceklerini tecrübe ediyor. Özel çocukların travmaları sebebiyle yaşlarına göre değil; farklı boyutlarıyla ele alınmaları gerektiğini, herhangi bir sınıflamaya tabi tutulamayacaklarını, her birinin hassasiyetlerinin farklı olduğunu öğreniyorlar. Bütün bu süreçlerde yanlarındayım ama sorumluluğu onlara bırakıyorum. İçlerinde hiç deneyimi olmayanlar da var ve bu şekilde olumlusuyla olumsuzuyla tecrübe elde ederek donanım kazanıyorlar.” şeklinde anlattı.

Projenin ortaya çıkışını “YÖÇEYDER’le 10 yılı aşkındır pek çok gönüllü organizasyon yapıyoruz. Dolayısıyla maddi manevi nerede ihtiyaç olduğunu görme fırsatımız oluyor. Maddi ihtiyaçlar derneğin bağışçılarıyla halledilebiliyor ama manevi olarak gençlere özel, annelere özel ihtiyaçlar oluyor. Buradan hareketle özellikle gençlerin bir rol modele ihtiyaçları olduğunu tespit ettik. Çünkü belli bir koruma altındalar; çok fazla dışarıyla temasları olmuyor. Başlarında baba olmayınca da özellikle erkek çocukları için büyük eksiklik oluyor. Bunları biliyorduk ve destek olmak istedik.” diyerek anlattı.

Projenin üçüncü ayağının 29 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul gezisiyle gerçekleşeceğini anlatan Güneş, “Sakarya Üniversitesi ile ’Benim ailemin, benim okulumun dışında bir hayat var. Üniversite benim erişebileceğim bir noktada; gidip gördüm; şu kitabı bu defteri oradan aldım.’ şeklinde düşünerek yakınlık kurmalarına vesile olduk. Şimdi de rotamızı İstanbul’a çeviriyoruz. Burada şu nokta önemli: Bu çocuklar ‘Hadi bu hafta sonu Bursa’ya gidelim; diğer hafta sonu Eskişehir’e.’ diyebilen ailelerin çocukları değil. Dolayısıyla ufuklarını bir adım daha açmak için televizyonlardan gördükleri, sıkça duydukları İstanbul’u gezdirmek; erişebilecekleri bir yerde olduğunu ve hayal olmadığını gösterecek. Üsküdar Belediyesi bu anlamda destek oldu; Valide Sultan Vapuru ile Boğaz Turu yapacağız. Hem Asya’yı hem Avrupa’yı gezmiş olacaklar. Aynı zamanda 29 Mayıs Üniversitesi Kampüsüne de gideceğiz. Özel üniversiteyi de görsünler. İstanbul’da bir üniversite de görsünler istedik.” dedi.

Dr. Özden; Sakarya Üniversitesi başta olmak üzere Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Serdivan Gençlik Merkezi, Üsküdar Belediyesi ve 29 Mayıs Üniversitesine desteklerinden dolayı teşekkür etti. Daha önce ‘Babam için Bir Fidan Projesi’ ile Sakarya Üniversitesi Teknokent önünde her YÖÇEYDER çocuğunun bir fidan diktiğini hatırlatan Dr. Güneş, kendisiyle birlikte birçok annenin de gönüllü çalışmalar yaptığını ve bu çalışmaların yenilerini de imkan oldukça gerçekleştireceklerini belirtti.


1.252 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.