Hayatı Paylaşıyor, Engelleri Kaldırıyoruz

Hayatı Paylaşıyor, Engelleri Kaldırıyoruz
15.05.2018
1.681
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sapanca Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri, Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla görme engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturma amacıyla yapılan etkinliklerin ikincisini Sapanca Sosyal Gelişim Merkezinde gerçekleştirdi.

Halkla İlişkiler Programı öğrencisi Esra Eryıldız, okullarında bedensel engelli dört öğrenci olduğunu, aynı sınıfta okudukları görme engelli iki arkadaşlarının yaşadıkları sorunlar üzerinden hareket ettiklerini belirtti. Eryıldız, sosyal sorumluluk bilincini oluşturmak ve farkındalık yaratmak için yaptıkları projeye karar verdiklerini söyledi.

Gerçek yaşamın filmi

Etkinlikte proje ekibinin senaryosu yazıp oynadığı ve çekimini yaptığı “Görüş Açısı” adlı kısa film gösterisi yapıldı. Filmin karakteri Tuğba’nın sabah evinden çıkarak Sapanca Meslek Yüksekokulu’na gidişinin gerçek hikâyesinin anlatıldığı kısa filmin konusu ise şöyle: “Görme engelli olan Tuğba’yı her gün annesi okula bırakır. Fakat Tuğba’nın annesine okula kendisinin yalnız başına gitmek istediğini belirtmesi üzerine olaylar gelişir.” Filmin sonunda görme engelli öğrenciler Emrecan Utan ve filmde kendi yaşamını oynayan Tuğba Kocacenk sahneye davet edilerek, göstermiş oldukları azim ve başarılarından dolayı kendilerine teşekkür edildi.

Film ile empati zamanı

Kısa filmin ardından salonu dolduran Sapanca Anadolu Lisesi ve İmam Hatip Liseli öğrencilerinden koltuklarına bırakılan özel göz bandajlarını takmaları istendi. Betimlemeli film gösterisi ile görme engelliler için hazırladığı bir film gösterimi gerçekleştirildi. Daha sonra öğrenciler aynı filmi gözleri açık olarak tekrar izledi ve iki seyir arasında ne gibi farklılıklar olduğunu algılama imkânı buldu. Bu sayede görme engellilerin duygularına bir nebze de olsa ortak olabilmek amaçlandı.

Görme engel değil eksikliktir

Etkinlik kapsamında düzenlenen konferansa Sapanca Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Sezer, İlçe Müftüsü Faruk Çelik, Sapanca Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şafak Başoğlu, Sapanca Belediyesi Spor İşleri Müdürü Emre Kibar, Sapanca Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Pektaş, Sapanca Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Program Başkanı Öğr. Gör. Servet Sezgin, Öğr. Gör. Serpil Çiğdem, Sakarya Üniversitesi Bilişim Dairesi Uzmanı İbrahim Bingül, Sapanca Anadolu Lisesi ve Sapanca İmam Hatip Lisesi Hocaları ve öğrenciler katıldı.

Kendisi de görme engelli olan SAÜ Bilişim Dairesi Uzmanı İbrahim Bingül, etkinlikte yaptığı konuşmasında, kendisinin de SAÜ İşletme Fakültesi mezunu olduğunu, görememenin engel değil eksiklik olduğunu, engelli bireylerin istedikleri takdirde bu eksikliği giderebileceğini söyledi. Öğrencilere azim, sabır ve çalışmayla her türlü zorluğa rağmen başarıyı yakalayacakları yönünde tavsiyelerde bulunan Bingül, bu sayede engellerin aşılabileceğini, özgüvenin ise yerine geleceğini kaydetti.

Asıl engelli bakıp göremeyenler

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Program Başkanı Öğr. Gör. Servet Sezgin, konuşmasında bakmak ve görmek konusuna değindi. Toplum olarak bakma eyleminden görme, farkında olma ve çare arama çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade eden Sezgin, asıl engelin onları görememek olduğunu ve bu proje ile toplumsal farkındalık, toplumsal bilinç oluşturma anlamında sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti. Sezgin, projeye destek veren Sapanca Belediyesi’nin engellilere yönelik çalışmalarının diğer kurumlar tarafından örnek alınması gerektiğini vurgulayarak, katkı verenlere kurumlara ve kişilere teşekkür etti.

Son olarak konferansa katılan protokol üyeleri tarafından projeye destek veren kurum ve kişilere plaket takdimi yapıldı. Sapanca Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Sezer, Sapanca Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Pektaş, İlçe Müftüsü Faruk Çelik, Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Servet Sezgin, Sapanca Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şafak Başoğlu, Sapanca BEKO Bayii Necati Başar’a, Öğr. Gör. Serpil Çiğdem, Ela’m SPA sahibi Vahap Uzay ve İbrahim Bingül plaketlerini aldı.

15-05-2018 / ST


1.681 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.