Günümüz Ailesi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri

31.10.2019

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezince (SASGEM) Sakarya Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi (SAÜKAM) ile birlikte düzenlenen konferansa bu hafta Prof. Dr. Saffet Köse katıldı.

Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan konferansta “Günümüz Ailesi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konusu ele alındı.

Konuşmasına Mehir Vakfı’nı tanıtarak başlayan Saffet Köse, “Evlenmek isteyen herkese kapımız açık” diyerek, nişanlı olup da evlenemeyen gençleri evlendirdiklerini ve bugüne kadar 28 bin gencin evliliğine vesile olduklarını söyledi.

Modernliğin kendisini din karşıtı olarak tanımladığını belirten Köse, sosyologların modernliği “tanrının tahtına insanın oturması” şeklinde tanımladığını söyledi.

Bütün ilahi kitapların tamamında insanın en zayıf noktasının cinsel arzuları olduğunu ifade eden Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mesela Kur’an-ı Kerim Hz. Yusuf’u örnek veriyor. Peygamber olmasına rağmen Züleyha’nın hislerine cevap verecekti. Fakat Allah peygamberin davranışlarının insanlara delil olduğu için onu bu kötülükten koruyup engelledi. Yani ‘Peygamber bile bu konuda zayıf düşebiliyorsa dikkat etmek gerekir’ mesajı veriyor. Modern dünya bu cinsel hazzı serbestlik üzerine kuruyor. Fakat din bunu nikâhla meşrulaştırıyor ve nikâhsız birleşmeleri yasaklıyor. Aile hayatının sağlıklı, kalıcı, mutlu bir şekilde devam etmesi için Kur-an’ı Kerim üç kavram söylüyor: Rahmet, meveddet, sekinet. Aile içinde bireylerin birbirlerine olan olumlu davranışların hepsi ibadettir.”

Köse, Georg Simmel’in “insanlar hiçbir zaman hazlarını gayri meşru yollardan tatmin edemezler” sözünü hatırlatıp, hazların tatmin yolunun meşrutiyet olduğunu söyledi. Köse, “İnsan gayri meşru bir haz yaşadığı zaman yenisini düşünmeye başlar. Şeytan da bizi buna yönlendiriyor. Aile bir toplumun örgütlenme biçimidir, bütün problemler bunun üzerinden tanımlanır, problemler onun üzerinden analiz edilir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Saffet Köse, aile kurumu ve eşler arasındaki bağlılık konusunda ise şunları söyledi:

“Aileler kurulurken asıl olan şey gerçekten iyi niyetle evlenmek isteyip Allah’tan yardım dilemektir. Fakir ise Allah onu zenginleştirir. Bunun dünya kadar örneği var. ‘Sen kocana cariye ol, o sana köle olsun’ sözü vardır. Eşine öyle bir bağlan ki birbirinizi köle-cariye gibi hissedin. Aile dediğimiz şey fedakârlık üzerine kurulur. Muhabbetin olduğu yerde hak davası olmaz.”

Program SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın SASGEM adına hediye takdimi ile sona erdi.

31-10-2019 / Mehmet Özberk