Günlük Evrensel (28.11.2012) : Göçmen Kuşların Yolculuğu Başladı

28.11.2012

Kuzeyde soğukların artmasına paralel olarak güney ülkelerine doğru göç eden yaban kuşları, dinlenmek, barınmak ve üremek için Türkiye’deki sulak alanları tercih ediyor. Bu sulak alanlardan biri de Sapanca Gölü. Dünyanın önemli kuş göç yolları arasında bulunan Sapanca Gölü, bugünlerde çok sayıda göçmen kuşu ağırlıyor. Onyediye yakın göçmen kuş türünün konakladığı gölde kuşlar, renkli görüntüler oluşturuyor. Bir çok kuş gözlemcisi, kuşların oluşturduğu görsel şöleni izlemek için göl kıyısına geliyor. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Uzun, “Türkiye’nin kısa mesafelerde farklı yaşam alanlarına sahip olması ve ildim çeşitliliği, kuş türlerinin Anadolu’yu tercih etmesinde önemli bir neden. Anadolu kuşlar için 5 yıldızlı bir otel diyebiliriz” diye konuştu. 17 kuş türünün tehlike altında olduğunu vurgulayan Uzun, kuşların en önemli probleminin avcılık olduğunu dile getirdi.

Günlük Evrensel Gazetesi – 28 Kasım 2012