GESPORT AB Projesi Kapsamında Kitap Yayımlandı

GESPORT AB Projesi Kapsamında Kitap Yayımlandı
15.10.2019
1.548
A+
A-

Sakarya Üniversitesinin de ortak olduğu, spor organizasyonlarının yönetim kurullarına kadınların erişebilirliğini geliştirmeyi amaçlayan AB projesi kapsamında bir kitap yayımlandı.

Sakarya Üniversitesi, Zaragoza Üniversitesi, Leicester Üniversitesi, Teramo Üniversitesi ve Minho Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen “Corporate Governance in Sport Organizations: A Gendered Approach (GESPORT) Avrupa Birliği spor projesi kapsamında, “Corporate Governance in Sport Organizations: A Gender Perspective” isimli uluslararası bir kitap yayımlandı.

Hazırlanan kitapta yazarlar bir araya getirilerek projeye ortak ülkelerde (Türkiye, İspanya, İtalya, Portekiz ve İngiltere) faaliyette bulunan kadınların rolü araştırılarak ve ülkelerarası karşılaştırmalar yapıldı. Böylece ilgili kitap, incelenen beş ülkede sporda kurumsal yönetim alanında cinsiyet sorunlarını ele alan bir yaklaşımı içeriyor.

Türk kadınının iş hayatındaki gelişimin tarihsel sürecini ele alan kitap, kurumsal yönetim kurullarında toplumsal cinsiyet çeşitliliği, daha etkili bir kurumsal yönetişime katkıda bulunduğunu öneriyor. Kitapta iş hayatında Türk kadınların gelişmelerinin tarihsel süreci, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin kurumsal yönetişim üzerine değerlendirilmesi, Türkiye’deki spor organizasyonlarının tarihi ve Türkiye’deki spor organizasyonlarının hukuk sisteminde cinsiyet eşitliği gibi konular ele alındı.

Kitapta araştırmanın içeriğine yönelik şu bilgilere yer verildi:

“Toplumsal cinsiyet kalıpları; spor kuruluşlarında cinsiyet eşitliğine yönelik süreci belirleyen kültürel kısıtlar olarak tanımlanmaktadır ve liderlik pozisyonlarında kadınlara yönelik olumsuz tutumlara katkıda bulunmaktadır.

Toplumsal cinsiyet kalıpları kadınlar üzerinde işverenlerin ve diğer yöneticilerin algılarını etkilemektedir. Bu yüzden kadınlar, duygusal, sezgisel ve sosyal yönelimli olarak tanımlanmaktadırlar. Osmanlı Döneminden günümüze kadın hareketleri araştırılmış ve ayrıca kadın sayılarının kurumsal yönetim kurullarında artırılmasına yönelik yasal sistem hakkında bilgi verilmiştir.

Kitabın giriş bölümünde kadınlar özellikle kıdemli ve üst düzey yönetim kademeleri gibi birçok alanda halen yetersiz temsil edilmektedir. Ancak bu türden problemler gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde derinleşmektedir. Bu çalışmada Türk kadının ev dışındaki durumu incelenmiş ve sporda kadınların konumuna vurgu yapılmıştır.”

15-10-2019 / Nurşen Şügür


1.548 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.