Gençlik Söyleşileri

Gençlik Söyleşileri
09.11.2018
1.395
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Yeniler Öğrenci Topluluğu tarafından Gençlik Söyleşileri adlı söyleşi düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan söyleşiye İsmail Kılıçarslan, Aykut Ertuğrul ve Yusuf Genç konuşmacı olarak katıldı.

Günümüz gençleri siyasete daha yakın

İsmail Kılıçarslan konuşmasında yetişkinlerin sıkıcı dünyasının gençleri derinden etkilemiş göründüğünü ifade ederek, gençlerin yetişkinlere olumsuz bir yönde özendiklerini söyledi. Bu noktada gençlere seslenen Kılıçarslan, “İleride zaten bir yetişkin olacaksınız. Henüz vaktiniz varken bir miktar serserilik edin. Vaktiniz varken bir miktar isyan edin. Vaktiniz varken bir miktar muhalefet yapın. Türkiye’de yapılan bir araştırmada, gençlerin ilgi alanı endeksinde ekonomi üst sırada yer almış. Gençlik, yani öğrencilik fakirliktir. Gençler son dönemde tersine politize olmuş durumda. Gençlerin güncel politika ile ilgilenme biçimi beni dehşete düşürüyor. Güncel politikaya kafa yoran bir genç üretkenliğini yitirir. Yani sadece ekonomiyi, dış politikayı, siyaseti düşünen bir genç, sanatla, kültürle ilgilenmez. Bu da çok vahim bir durum” dedi. Kılıçarslan, şöyle devam etti: “Araştırmanın diğer bir sonucu da Türkiye’de gençlerin yüzde 7’sinin ‘beni anlamıyorlar’ yanıtını verdiği oldu. Bunun anlamı, 100 gençten 7’si sosyopatlık, alkol bağımlılığı ve madde bağımlılığı eğilimi gösteriyor demek. Bizim bu insanlara değmemiz gerekiyor. Bu ülkeyi yönetenlerden olsam, benim meselem, benim politikalarım bu kişileri kazanmak olurdu.”

Aykut Ertuğrul da gençlik kavramının son yıllarda dünyada ön plana çıktığına dikkat çekerek, “Belirli dönemlerde belirli meseleler ön plana çıkarttırılır. Şu an yaşadığımız dönemde ise bir gençlik kavramı ön planda. ‘Bir genç nasıl olmalı’ gibi kalıplar oluşturuluyor. Bu gibi sorularla bir şeyler inşa edilmeye çalışılıyor. Bence önemli olan ‘bir insan nasıl olmalı’ sorusudur. Bugün önemli olan kavramların, tüm insanlık tarihinde önemli olduğunu zannediyoruz. Örneğin, bugün önemli olan özgürlük kavramı, asırlar önce önemli değildi. ‘Önce özgür olmalıyım’ demiyordu insanlar. ‘Bir insan olarak nasıl erdemli olmalıyım’ sorusunu düşünüyorlardı” ifadelerini kullandı.

Yusuf Genç ise gençlerin ve yetişkinlerin iki konuyu göz ardı etmemeleri gerektiğine vurgu yaptı. Genç, “Bence genç ya da yetişkin olalım, asıl yapmamız gereken iki şey var. Bir hakikati aramak, diğeri de adaleti tahsis etmek. Yani insan olmak buradan başlar. Gençlik dediğimiz şey ise inşa edilmekte olan bir ben idrakidir. Sınırlarını nasıl koyarsanız koyun, ama o sürede olan benlik inşasıdır, gençlik dediğimiz” diye konuştu.

Söyleşinin sonunda konuşmacılar öğrencilerin sorularını yanıtladı.

13/11/2018 – MA


1.395 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.