Geleceğe Yapay Zeka Şekil Verecek

Geleceğe Yapay Zeka Şekil Verecek
07.03.2019
900
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) etkinlikleri kapsamında ”Bilgi Çağında Mühendislik İnovasyon ve Girişimcilik” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe Makine Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tahsin Engin konuşmacı olarak katıldı. Ar-ge ile inovasyonun sürekli birlikte kullanıldığını ancak çoğunlukla karıştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Tahsin Engin, “Ar-ge bildiğiniz yöntemlerle, bilimin ortaya koyduğu deneysel araştırma yöntemleri ile gerçekleşir. İnovasyon ise Ar-genin sonuçlarını kullanan başka bir alandır” dedi.

İnovasyonun değiştirme ve yenileme işlemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tahsin Engin, ”Günümüzün hızla değişen rekabet ortamında ayakta kalabilmek için şirketlerin ürünlerini, hizmetlerini ve üretim yöntemlerini sürekli olarak geliştirmeleri ve yenilemeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Bilgi üretimine odaklanmalıyız

Bilginin lisanslanmasının önemine değinen Prof. Dr. Tahsin Engin, “Ülke olarak maddi varlıklara mı odaklanmalıyız yoksa bilgi üretimine mi? Hangisinin istihdam alanı daha yüksek? Patent konusunda Amerika, Çin, Japonya işin en tepesinde. Türkiye ise bu yarışa çok geç başladı, keşke biraz daha önce başlasaydık.2016 yılında Türkiye’de toplam 11 bin 74 tane patent başvurusu yapılmış, bunların ne yazık ki yüzde 16’sı yerli firmalarımızın. Türkiye’de uluslararası şirket çok fazla sayıda var. Ve inanılmaz patent üretimi yapıyorlar. Neyse ki bunlar da Türkiye’nin hanesine yazılıyor” ifadelerini kullandı.

Geleceğe yapay zeka şekil verecek

Gelecek yıllarda yapay zekanın birçok insan fonksiyonunu yerine getireceğini kaydeden Prof. Dr. Tahsin Engin, “Yapay zeka, Big Data, insan makine arayüzleri yakın geleceğimize şekil verecek konular arasında yer alıyor. Endüstri 4.0 için Dünya Ekonomik Formu bazı niteliklerin karşılanmasını bekliyor” dedi. Endüstri 4.0 İçin 2020’de gerekli 10 becerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Tahsin Engin, bu becerileri şu şekilde sıraladı; Eleştirel düşünce, yaratıcılık, problem çözme, insan yönetimi, ekip çalışması, duygusal zeka, mantıklı değerlendirme, empati, uzlaşma ve zihinsel kıvraklık.

Mühendislik bölümlerinden mezun olacak öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Tahsin Engin, yeni mezun öğrencileri rekabet ortamının beklediğinin altını çizerek , ”Bilgi, yetkinlik ve beceriyi birleştirdiğiniz takdirde iş bulabilirsiniz. Diğerlerinden farklı olarak kendinize artı değerler katmaya çalışırsanız, şansınız daha da artar” dedi.

Konferans, Prof. Dr. Tahsin Engin’e hediye takdim edilmesi ile son buldu.

06.03.2019 – Havva K.


900 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.