FilmFest’te Sinema Tarih Yazımı Konuşuldu

FilmFest’te Sinema Tarih Yazımı Konuşuldu
11.05.2022
1.114
A+
A-

8’inci Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali’nde Burçak Evren ve Tunç Yıldırım ile Sinema Tarih Yazımı üzerine konuşuldu.

Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleşen 8. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali’nde Düzce Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tunç Yıldırım ve Sinema Tarihçisi-Yazar Burçak Evren ile “Sinema Tarih Yazımı” üzerine konuşuldu. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Fuat Sezgin salonunda yapılan etkinlik Dr. Barış Saydam moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

“Bayağı bir nitelikte ve nicelikte evrim”

Türkiye’de sinema tarih yazımı, avantajları ve dezavantajları üzerine soru yöneltilen Doç. Dr. Tunç Yıldırım, “Bunun ayrı ayrı seviyeleri var. Kişisel tecrübelerim şöyle kendi ülkemizde düşündüysek sinema tarih yazımında bayağı bir nitelikte ve nicelikte evrim var. Ama kökenleri derseniz çok eskiden başlıyor” dedi.

Sinema Eleştirmeni ve Kuramcısı Nijat Özön’ün sinema üzerine yazdığı makaleler üzerinden devam eden Doç. Dr. Yıldırım, “Özen’in yazdığı önemli makaleleri var. Bu makalelerde sanat ve endüstri olarak sinema tarihi yaklaşımını görürsünüz. Yazdığı makaleler Türk Sineması üzerine makalesi ama Türk Sineması ekonomisi ve endüstriyel yapısını anlatır.” şeklinde konuştu.

“Marksist ve Ulusalcı”

Nijat Özön’ü Marksist ve Ulusalcı sinema tarih yazımının babası şeklinde anan ve onun üç yaklaşımından bahseden Tunç, “Bir tarafta modern yaklaşım var neden ve nasıl yazacağını düşünmüştür. İkincisi marksist yaklaşım var. Sadece sinema tarihi olarak sinemayla uğraşmaz sanat ve endüstri tarihi olarak sinemaya bakar. Ulusalcı yaklaşım da ulusal bir köken, bir başlangıç noktası bulmak istemesi, öncüler ve ilkler üzerinden aldıklarını tekrar etmesidir.” ifadelerini kullandı.

“Belge yoksa tarih yoktur”

Türk sinema tarihinin üzerine çalışmalar üzerine yaşanan kaynak problemleri ve bu alanda çalışmanın zorlukları hakkında konuşmasına başlayan Burçak Evren, “Son yıllarda bir eğilim oldu. Herkes Sinema tarihinin nasıl yazılması gerektiğini söylüyor. Ama hiç kimse sinema tarihi yazmıyor” dedi.

Türk sinemasında belgelerin arşivlendiği bir kurum olmaması üzerine şikâyetini dile getiren Evren, “Yani belgeler olmayınca tarih nesnellikten uzaklaşıp gidiyor. Belge yoksa tarih yoktur. Herkes sinema tarihinden bahsediyor. Türkiye kuramsa veya sinema dergisinin tirajı bini geçemez.” diye konuştu.

Söyleşinin sona ermesinin ardından Burçak Evren’e ve Doç. Dr. Tunç Yıldırım’a plaket takdim edildi.

Haber: Selin Işık

Fotoğraf: Zekeriya Kaan Uçar
1.114 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.