“Evsizler Şarkı Söyler” Kitap Söyleşisi

“Evsizler Şarkı Söyler” Kitap Söyleşisi
24.04.2019
1.781
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Alegori ve Şiir Topluluğu tarafından “Evsizler Şarkı Söyler” adlı söyleşi düzenlendi.

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşiye “Evsizler Şarkı Söyler” kitabının yazarı Gülhan Tuba Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Kasvet ve hayatın zorluklarının yazmanın doğasında olduğunu söyleyen Gülhan Tuba Çelik, “İnsan yazarak bir derdi içinden atmaya çalışıyor. İlk kitap olmasının kasvetli olmasıyla çok ilgisi var. Bu da tam anlamda bir başarı sağlayamıyor. Öykülerimde yer alan kenarda kalan insanlar benim için çok önemli. Çünkü bizzat bende öyle olduğumu düşünüyorum. İnsan özünde her zaman kıyıda köşede kalıyor. Hayatın düzeninde bu böyledir. Bu düzende de insanın çocukluğundaki yaralar etkili oluyor” ifadelerini kullandı.

Yazarların dikkatini çeken şeyleri yazdığına vurgu yapan Çelik, bunun insanın karakteriyle alakalı olduğunu, herkesin dikkatini başka şeylerin çekebileceğini söyledi. Evsizliğin ve kimsesizliğin özgür olmakla ilgili olduğundan bahseden Çelik, “Metaforik anlamda evsizliğin özgürleştirici bir yanı olduğunu düşünüyorum. Yazmak sezgisel bir iştir. İçime sinmeyen hiçbir cümleyi ve öyküyü kitaba koymadım. Okuduğum kadar güzel eserler ortaya koymak istedim. Bu yüzden çok titiz davrandım. Yazmak biraz da fıtratla alakalıdır. İnanmadığım şeyi yazmam. Benim o hikâyeye inanmam gerekiyor. O yüzden yazmak için yazmam” diye konuştu.

Psikanalize ve bilinçaltına inandığını dile getiren Gülhan Tuba Çelik, “Örneğin kitapta eller üzerinde çok durdum. Bu bir metafor aslında. Eller benim için mücadele etmek anlamına geliyor. İnsanın direnişini, yaşama tutkusunu ifade ediyor. Psikoloji hep ilgimi çekmiştir. Bu yüzden öykülerimde psikososyal öykülere, psikolojik travması olan karakterlere sıkça yer verdim. Çünkü okuyucunun anlaması ve kendinden bir şeyler bulması gerek diye düşündüm” şeklinde konuştu.

24/04/2019- Melek Tepeli


1.781 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.