Gök Gürültülü

Engellilerle Doğru İletişim Yöntemleri

28.04.2017

Sakarya Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi ve Hizmet İçi Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından “Engellilerle Doğru İletişim ve Davranış” başlıklı bir eğitim etkinliği düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitime akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu’nun konuşmacı olarak katıldığı eğitimde engelli tanımı, engellilerle iletişim, erişilebilir mimari, engelli haberleri, sosyal medyada engelliler ve engelsiz sokaklar konuları ele alındı.

Farklılıklarla bir arada yaşamayı öğrenmeliyiz

Türkiye’de son verilere göre yaklaşık yüzde 13 oranında engelli bulunduğunu belirten Adem Kuyumcu, “Engellilik, bireyin bedensel ya da zihinsel eksikliği nedeniyle toplum dışında kalması değil, toplumun bozukluğu nedeniyle bireyi dışlamasıdır. Engelli birey, çeşitli şekillerde toplumu oluşturanlar tarafından engellenen bireydir” dedi.

Sosyal medyada bulunan kaynaksız yardım kampanyalarına itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizen Kuyumcu, “Kaynağını bilmediğimiz yardım kampanyalarına katkıda bulunmak aslında yarar değil zarar getirebilmektedir” diye konuştu.

Engelli bireyi olduğu gibi kabul edin

Engelli bireyi olduğu gibi kabul ederek yapabildiklerine odaklanmak gerektiğini ifade eden Adem Kuyumcu , “Engelli bireyin olduğu ortamlarda engelliliğin doğurduğu sorunlardan ve engellilerin yapamadıklarından bahsetmeyiniz.  Cennet çocuk, özel çocuk gibi sıfatlar engelli bireyi olduğu gibi kabul etmediğinizi gösterir” şeklinde konuştu.

Engellilik bir hastalık değil, geçmiyor

Engelli bireyle iletişim kurarken engelli olmayan birisine verildiği şekilde selam verilmesi ve engelli bireye ‘geçmiş olsun’ dememek gerektiğinin altını çizen Adem Kuyumcu,  “Engellilik bir hastalık değil, geçmiyor. Sizinle aynı fiziki yapıda görünmüyor diye insanları ötekileştirmeyiniz” ifadelerini kullandı.

Eğitimin sonunda Engelli Öğrenci Birimi tarafından günün anısına Adem Kuyumcu’ya teşekkür belgesi takdim edildi.

28-04-2017 / ST