Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yeşil, Öğretmenlik Meslek Kanunu Yönetmeliğini Değerlendirdi

Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yeşil, Öğretmenlik Meslek Kanunu Yönetmeliğini Değerlendirdi
18.02.2022
1.515
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Millî Eğitim Bakanlığınca taslağı hazırlanan “Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği” hakkında bir rapor yayımladı. Raporla ilgili açıklama yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüştü Yeşil, “Ücretli öğretmenlik, Türk eğitim sisteminin gerçeğidir. Bu arada ücretli öğretmenlikte geçen süreler de dikkate alınmalıdır” dedi.

Eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarındaki ilerlemelerini düzenleyen “Öğretmenlik Meslek Kanunu”, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığı, “Aday Öğretmenlik Ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği” taslağını askıya çıkardı.

Hazırlanan yönetmelik taslağı hakkında Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi bir görüş ve değerlendirme raporu yayımladı. Rapor hakkında açıklamalarda bulunan Dekan Prof. Dr. Rüştü Yeşil, “Adaylık sürecinin ilk üç ayını tamamlayan aday öğretmenlere, üç ayın bitimini müteakip başlayacak ilk dönemde, atandıkları eğitim kurumunda emsali öğretmenler için öngörülen ders ve diğer görevler verilmeli” dedi.

Prof. Dr. Rüştü Yeşil, yönetmelik taslağının 7/5 maddesi için, “Adaylık sürecinin ilk üç ayını tamamlayan aday öğretmenlere, üç ayın bitimini müteakip başlayacak ilk dönemde, atandıkları eğitim kurumunda emsali öğretmenler için öngörülen ders ve diğer görevler verilmeli” teklifinde bulundu.

“Ücretli öğretmenlik göz ardı edilmemeli”

SAÜ Eğitim Fakültesince hazırlanan öneri raporunda, Bakanlığın ücretli öğretmenlikte geçen süreleri dikkate alması gerektiğine vurgu yapıldı. Bu hususta açıklama yapan Prof. Dr. Yeşil, “Ücretli öğretmenlik, Türk eğitim sisteminin gerçeğidir. Birçok öğretmen, ücretli öğretmenlik yapmakta ve burada çok sayıda tecrübe kazanmaktadır. Atanamadığı için yıllarca ücretli öğretmenlik yapmış öğretmen adayları bulunmaktadır. Öğretmen kontenjanları sınırlıdır. Birçok öğretmen ancak yıllar sonra öğretmenliğe atanabilmektedir. Bu arada ücretli öğretmenlikte geçen süreler dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Öğretmenlere özgü tanımlanmış görevler belirlenmelidir”

Öğretmenliğin görevleri ile ilgili ek önerilerde bulunan Prof. Dr. Rüştü Yeşil, öğretmen yetiştirme sürecinde ‘uygulama öğretmeni’ olarak görev alacak öğretmenlerin uygun olması durumunda başöğretmen, uzman öğretmen, öğretmen ve en kıdemli öğretmenden başlayarak görevlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Dekan Yeşil ayrıca, başöğretmen unvanını haiz olan öğretmenlerin ihtiyaç duyulması durumunda bilirkişi olarak görevlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Başöğretmenler arasından ilçe bazında danışma kurullarının oluşturulması şeklinde unvanlara has görev ve sorumluluklar tanımlanmalıdır” diye konuştu.


1.515 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.