Edebiyat Bilimi ve Medyalararasılık Semineri

Edebiyat Bilimi ve Medyalararasılık Semineri
04.12.2019
2.886
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Kültür Topluluğu tarafından “Edebiyat Bilimi ve Medyalararasılık” Semineri düzenlendi.

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesinde yapılan seminere konuşmacı olarak Dr.Öğr.Üyesi Alper Keleş katıldı. Dr.Öğr.Üyesi Keleş, konuşmasında medya ve medyalararasılık kavramlarını edebiyat bilimi bağlamında açıkladı. Medya kelimesinin kökeninin Latince Medium kelimesinden geldiğini ve aracı anlamı taşıdığını söyleyen Keleş, medyanın sadece günümüzde basın ve yayından oluşmadığını, edebiyat metinlerinde de var olduğunu kaydetti.

“Edebiyat da bir medyadır”

Edebiyat ve medya karşılaştırması yapan Keleş, “İnsanlar arasında bir şekilde iletişimin gerçekleşmesini sağlayan romanlar, tiyatro oyunları, şiirler gibi edebiyat metinleri medyanın bir parçasıdır. Dolayısıyla edebiyat bir medyadır. Geleneksel medya ile karşılaştırıldığında her iki tarafında kendine ait özellikleri var. Edebiyatın en büyük kaygısı bir şeyler anlatırken estetik kaygılarla yapmaktır. Bu da edebiyat estetik bir medyadır tanımını yapmamıza olanak sağlar” dedi.

Metinlerarasılık

Yeryüzündeki yazılmış bütün metinlerin birbirleriyle ilgili olduğunu söyleyen Keleş, “Bir metinle bir diğer metin arasında benzerlik görmek rastlantı değildir. Çünkü işin içerisinde dil vardır” ifadelerini kullandı.

Edebiyatın aynı zamanda sinemayla güçlü bağı olduğundan bahseden Alper Keleş, sinema ve edebiyattan örnekler vererek konuyu açıkladı.

Etkinlik soru cevap bölümüyle devam etti.

04.12.2019 / Merve Kurtulan


2.886 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.