Dünya Sosyal Hizmet Günü Kutlandı

Dünya Sosyal Hizmet Günü Kutlandı
14.03.2018
3.228
A+
A-

15 Mart Dünya Sosyal Hizmet Günü dolayısıyla Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bir etkinlik düzenlendi.

Fikir ile Gelecek Öğrenci Topluluğunca yapılan etkinliğe öğretim üyeleri, öğrenciler ve ilgililerden yoğun katılım gerçekleşti.

SAÜ Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Zafer Danış’ın Dünya Sosyal Hizmet Günü’nün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Yalova Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Recep Yıldız “Şükür, İntihar ve Varoluş”, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Taner Artan “Refah, Devlet ve Gelecek” konulu konferans verdiler.

Sosyal hizmetin tarihi

1983’ten bugüne kadar her Mart ayının üçüncü salı gününün Dünya Sosyal Hizmet Günü olarak kutlanmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Zafer Danış, Uluslararası Sosyal Hizmet Okulları Birliği’nin BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde 1947 yılından bu yana danışman statüsünde bulunduğunu söyledi. Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu’nun da BM’de 1959 yılından bu yana aynı statüde bulunduğu bilgisini veren Danış, iki birliğin 2012 yılından itibaren bölgesel ve küresel sosyal politikaların geliştirilmesi amacıyla sosyal temalar belirlediğine işaret etti. Danış, bu temaların 2012-2014 yılları arasında “Sosyal ve Ekonomik Adaleti Geliştirme”, 2015-2016 yıllarında “İnsan Onuru ve Değerini Yükseltme”, 2017-2018 yıllarında “Topluluksal ve Çevresel Sürdürülebilirliği Geliştirme”, 2019-2020’ de ise “İnsan İlişkilerinin Öneminin Desteklenmesi” olarak belirlendiğini ifade etti.

Uluslararası alanda modern sosyal hizmet bilimsel ve mesleki uygulamalarda, birçok disiplinin eklektik bilgisinin yer aldığını belirten Prof. Dr. Danış, bunun yanı sıra alanın yerel mesleki uygulamalardan elde edilen kanıta dayalı verilerden de yararlanılarak ilerlediğini söyledi. Türk tarihinde dönemin koşullarına karşın vakıf, imarethane, kervansaray, şifahane, maristan, bimarhane, tabhane, darüleytam gibi pek çok iyi sosyal hizmet uygulama örneklerinin var olduğunu kaydeden Prof. Dr. Danış, geçmişten günümüze Yunus Emre’den, Mevlana’ya kadar Anadolu’daki tasavvuf anlayışı temsilcilerinin eylem ve söylemlerinin günümüz modern sosyal hizmet mesleki ilkeleri ile örtüştüğünü söyledi. Sosyal hizmetin bu nedenle çağdaş bilimsel bilgi, beceri ve değer temelinden yararlanarak Türkiye’ye özgü sosyal hizmet modelleri oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Danış, konuşmasının sonunda tüm sosyal hizmet öğrencilerinin, sosyal hizmet uzmanlarının ve sosyal hizmet çalışanlarının Dünya Sosyal Hizmet gününü kutladı.

Gayret gösterilmeli

Yrd. Doç. Dr. Recep Yıldız da konuşmasında, ünlü Fransız yazar ve filozof Albert Camus’un “Saçma” kavramını varoluşsal anlamda açıkladı. Yıldız, şükür, minnet ve lütuf kavramlarının insan ve insan ilişkileri için çok önemli olduğunu belirterek, aslında şükrün içinde bir çaba ve gayretin bulunduğunu söyledi. Çaba sarf edilmeyen ve hiçbir eylem içermeyen şükrün, insanı ve toplumları bir kaçış ve tembelliğe sürüklediğini söyleyen Yıldız, bunun da çok ciddi bir sosyal sermaye kaybına sebebiyet vermekte olduğuna dikkat çekti.

Öğrencilere tavsiyeler

Yrd. Doç. Dr. Taner Artan ise konuşmasında sosyal hizmet öğrencilerinin mesleğin gelecekteki uygulayıcıları olduğunu belirtti. Her daim adaletten, eşitlikten ve haktan yana olan bir mesleğin temsilcileri olduklarını dile getiren Artan, öğrencilerin öncelikle dünyadaki refah modellerini iyi bilmeleri gerektiğini kaydederek, dünyadaki liberal, muhafazakâr ve İskandinav refah modellerini uygulama örnekleri ile birlikte anlattı.

14/03/2018  – MA


3.228 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.