Diyabet ve Alternatif Yaklaşımlar

Diyabet ve Alternatif Yaklaşımlar
18.11.2013
1.247
A+
A-

Diyabet tedavisinde tamamlayıcı alternatif tıp ürünlerine dikkat edilmeli.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Havva Sert, diyabet tedavisinde kullanılan alternatif tıp ürünlerinin bilinçsiz bir şekilde tüketildiğini belirterek, kullanılan bitkisel ürünlerin ciddi yan etkileri olduğunu ifade etti.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Diyabet ve Alternatif Yaklaşımlar” isimli konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Havva Sert, diyabet nedeniyle 2013 yılında dünya genelinde 5,1 milyon kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Diyabetin ilaç, diyet, egzersiz gibi uzun ve zorlu bir tedavi sürecinin olduğunu anlatan Sert, diyabet hastalarının tedaviye zor uyum sağlayabildiği için tamamlayıcı alternatif tıp ürünlerine olan ilginin arttığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Sert, 1990’lı yıllardan sonra artmaya başlayan tamamlayıcı alternatif tıp ürünlerinin ilaçlardan yeterli verim alamayan hastalar tarafından alternatif olarak kullanıldığını belirterek, sadece bu ürünlerin kullanılarak temel diyabet tedavilerinin aksatılmaması gerektiğine dikkat çekti. Sert, “Tarçın, kudret narı, yeşil çay, sarımsak, çemen tohumu, muskat, gurmar, ısırgan otu gibi bitkiler diyabet tedavisinde alternatif tıp olarak kullanılıyor. Ciddi yan etkileri bulunan bu bitkilerin bir kısmı insülin benzeri bir etki gösterebiliyor ancak bu konuda kapsamlı çalışmalarla birlikte daha çok araştırma yapılması gerekiyor” diye konuştu.

18-11-2013 / ST

 


1.247 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.