Değer Mühendisliği Öne Çıktı

Değer Mühendisliği Öne Çıktı
03.11.2017
1.482
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Topluluğu tarafından “Proje Yönetimi” adlı konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak mimar ve yüksek inşaat mühendisi Hayati Küçük katıldı.

Sürecin tamamı proje yönetimidir

Mühendis adayı öğrencilerin ilgi gösterdiği konferansta proje yönetiminin genel kavramlarından bahseden Hayati Küçük, proje yönetiminin çok boyutlu bir alan olduğunu söyledi. Küçük, “Bu kavramın çok uzun bir tanımını yapabiliriz. Ancak her zaman bir şey eksik kalacaktır. Örneğin bir inşaat yapılacak. Bu inşaatın başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar olan sürecin tamamı proje yönetimini kapsıyor. Biz de inşaat mühendisi olduktan sonra projelerde her zaman bir ekiple çalışacağız. Ya o ekibin yöneticisi olacağız ya da bir yönetici ile o ekibin bir parçası olacağız” dedi.

İş planının ne olduğunu ve hangi amaçla yapıldığını açıklayan Küçük, “Bir işe başlamadan önce o işle alakalı plan yapmalıyız. Bir ‘yönetici özeti’ hazırlamamız gerekiyor. Şirketin yapılanması, ürün, yönetim, pazarlama, imalat, hizmet süreci, risk faktörleri, finansal bilgiler ve zaman süreci kavramlarını netleştirmeliyiz. Böylece karşımızdaki muhatabımıza derdimizi en kısa sürede en doğru şekilde aktarabiliriz” ifadelerini kullandı.

Değer mühendisliği öne çıktı

Değer mühendisliğinin anlamından bahseden ve önemini anlatan Küçük, verdiği örnekle konuyu şöyle açıkladı: “Bir bina yapılacak. Biz bu binayı 1 milyon dolara da, 100 bin dolara da mal edebiliriz. Maliyet düştüğünde kaliteden ödün vermemiz gerekmiyor. Aynı doku, aynı görüntü, ama ahşap değil, ahşap görünümlü plastik. Aynı sonucu elde edeceğiz ama maliyete dikkat edeceğiz. Buna değer mühendisliği deniyor. Artık her alanda değer mühendisliği istenecek. Çünkü değer mühendisliği yapılarak maliyet belli oranda aşağıya çekilebiliyor.”

Etkinlik, konuşmanın ardından soru cevap bölümü ile devam etti.

03/11/2017 MEÖ


1.482 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.