Sisli

Büyük Veri Analizi ve Hasta Memnuniyeti Konuşuldu

15.03.2018

Sakarya Üniversitesi ile Biyoteknolojik ve Stratejik Sağlık Araştırmaları Derneği’nce ortaklaşa olarak “Sağlıkta Büyük Verinin Hizmet Kalitesini Arttırmada Kullanımı” konulu konferans düzenlendi.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın ilk konuşmacısı Dr. Yavuz Selim Sılay oldu. “Big data” (büyük veri) kavramı üzerinde duran Sılay, tüm insanlık tarihi boyunca yaratılan toplam verinin çok daha fazlasının geçtiğimiz birkaç yılda oluşturulduğunu vurguladı. Sılay, “Hızla gelişen teknolojide ve dijitalleşen dünyada, veri oluşumu ve kullanımı katlanarak artmaktadır. Buna karşı hazırlıklı olan sistemler ve ülkeler, dünya devler liginde ancak yer alabileceklerdir” dedi.

SAÜ İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Selma Altındiş ise konuşmasında sağlık hizmetlerinde büyük verinin kullanımını anlattı. Sağlıkta oluşan verinin geleceğin planlanmasında oldukça kıymetli olacağına işaret eden Doç. Dr. Altındiş, “Sağlıkta büyük veri deyince akla ‘klinik veriler, yayınlar, klinik referanslar, genomik veriler, akışlı veriler, web ve sosyal ağ verileri, işletme, organizasyonel ve harici veriler’ gelmelidir” diye konuştu.

Sağlık alanında bir hekimin muayenehanesinden çoklu hizmet veren poliklinikler, sağlık merkezleri ve büyük hastane ağlarına kadar değişen ölçeklerdeki kurum ve kuruluşlarda önemli miktarlarda veri üretildiğini belirten Altındiş, konuyu örneklerle şu şekilde açıkladı: “ABD’de sadece 2011 yılında sağlık hizmetleri verilerinin 150 exabyte’a (2×1060 byte) ulaştığı ve gelecekte bu verilerin zettabyte, daha sonra yottabyte’a (2×1080 byte) ulaşacağı öngörüsünü belirtilmiştir. Devasa boyutları kapsayan bu verilerin, klinik uygulama ve araştırmadan hükümetlerde doğru sağlık politikaları seçimine kadar pek çok amaç için kullanılabileceği düşünülmektedir.”

Konferansın dar kapsamlı ikinci oturumunda ise Dr. Yavuz Selim Sılay, katılımcılara sağlıkta proje kaynakları ve proje olanaklarından bahsetti. Yeni ilaç, aşı ve tıbbi ürün konseptleri için kaynak çeşitliliğinin her geçen gün arttığından söz eden Sılay, proje deneyimlerini de katılımcılarla paylaşarak, katılımcıları proje-patent konularına ilgi göstermeye davet etti.

15-03-2018 / ST