Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Semineri Düzenlendi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Semineri Düzenlendi
24.01.2022
1.554
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Uygulama ve Araştırma Merkezi (MUFAM) tarafından ”Bireysel Emeklilik Sistemi ve Son Gelişmeler” konulu bir çevrimiçi seminer düzenlendi.

Moderatörlüğünü MUFAM Müdür Yardımcısı Nurcan Kostak’ın yaptığı etkinlikte, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Sarıaslan konu hakkında bir sunum yaparak katılımcıların sorularını yanıtladı.

Seminerin açılışını yapan Doç. Dr. Sarıaslan, açılış konuşmasında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında kısaca bilgi vererek, “Bu sistem bireylere düzenli birikim yapma imkânı sağlayan ve devlet katkısıyla desteklenen bir yatırım sistemidir. Son beş altı yılda bireysel emeklilik alanında önemli çalışmalar oldu. Bireysel emeklilik sistemi bize 2001’de kanun yoluyla geldi. Daha sonraki yıllarda da sistemde birçok değişiklik oldu. Bizdeki bireysel emeklilik sistemi iki unsurludur. Biri gönüllü katılım sistemi, diğeri ise otomatik katılım sistemidir (OKS). Öncesinde biz gönüllülük esasına dayalı olan gönüllü katılım sistemini kullanıyorduk. Şu an ise yapılan birçok düzenleme ile otomatik katılım sistemini kullanıyoruz” dedi.

Bireyin aktif çalışma dönemindeki hayat standartlarını emeklilikte de devam ettirmesi için düzenli birikim yapması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Sarıaslan, “Otomatik katılım sistemi ile 2017 yılından bu yana 6,2 milyon kişinin birikim yapması sağlandı. Önümüzdeki dönem yeni işe girişler ve otomatik katılımda tasarrufu cazip hale getirecek düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle birlikte büyük bir ivme kaydedilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Son olarak Bireysel Emeklilik Sisteminde dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Doç. Dr. Sarıaslan, ”Başvuran kişinin sistemde emeklilik süresine kadar mali gücü ve niyeti olması lazım. Ayrıca sisteme girişte en az kesinti yapacak planları seçmek, giriş aidatı erteleme durumunu net öğrenmek, fon dağılımını düzenli yapmak da çok önemlidir” şeklinde konuştu

Seminer, Doç. Dr. Metin Sarıaslan’ın sunumunun ardından yapılan soru cevap bölümü ile sona erdi.


1.554 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.