Aynı Kademede Çalışanlar Da Mobing Uygulayabiliyor

Aynı Kademede Çalışanlar Da Mobing Uygulayabiliyor
15.12.2015
925
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Çevirme çalışma hayatında üstten asta doğru mobbing uygulanabildiği gibi aynı kademede çalışanların da birbirlerine mobbing yapabileceğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu tarafından “Mobbing Paneli” düzenlendi. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe SAÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Çevirme konuşmacı olarak katıldı.

Mobbingin psikolojik şiddet olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çevirme, mobing kavramının çalışanların birbirlerini rahatsız edici davranışlarla taciz etmeleri, birbirlerine kötü davranmaları ve kişilerarası psikolojik şiddet uygulamaları anlamında kullanıldığını belirtti.

Aynı kademede çalışanlar da mobing uygulayabiliyor

Mobbing türlerinin uygulayan kişinin statüsüne göre farklılık gösterdiğine dikkat çeken Çevirme, “İş yeri içinde üstten asta ve asttan üste doğru mobbing uygulanabilirken aynı kademdeki çalışanların da birbirlerine mobbing davranışı sergileyebilmektedir” diye konuştu.

Mobbingin dikey ve yatay olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Çevirme  “Mobbing uygulayan kişiye tacizci, mobbinge maruz kalan kişiye de mağdur denmektedir” şeklinde konuştu.

Mobbing mağdurlarının psikolojik gerilim durumu kişinin çocuklarının, eşinin veya anne babasının da ruhsal bunalıma girmesine sebep olduğunu dile getiren Çevirme, Mobbingin etkilerini “İntihar girişimleri, kazalar, gerginlik, öfke, kalp krizleri, aşırı kilo alma veya verme, panik ataklar, şiddetli depresyon, uyku bozuklukları, alkol bağımlılığı ile bunlara bağlı olarak oluşabilecek belirtiler” şeklinde sıraladı.

Mobbing hakkında öneriler

Mobbing hakkında talep ve önerilerde bulunan Doç. Dr. Çevirme, “Toplu iş sözleşmelerine işyerinde psikolojik vakaların yaşanmaması için önleyici nitelikte hükümler konulmasına özen gösterilmelidir. Psikolojik taciz iddialarıyla yürütülen iş ve işlemlerde kişilerin özel yaşamlarının korunmasına azami özen gösterilecektir” dedi.

İş sağlığı ve güvenliğinin çalışma barışının geliştirilmesi açısından önemli olduğunu söyleyen  Doç. Dr. Ayşe Çevirme, “İşyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğundadır. İşverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önemleri almalıdır. Bütün çalışanlar psikolojik taciz olarak değerlendirebilecek her türlü eylem ve davranışlardan uzak durmalıdır” ifadelerini kullandı.

Program sonunda Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, Doç. Dr. Ayşe Çevirme’ye teşekkür belgesi verdi.

15/12/2015 – K.Doğan
925 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.