Arş. Gör. Rakipoğlu, Al Jazeera TV’de

Arş. Gör. Rakipoğlu, Al Jazeera TV’de
25.03.2022
1.077
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Arş. Gör. Mehmet Rakipoğlu Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye’nin konumunu ve politikasını Al Jazeera Arapça için değerlendirdi.

Mehmet Rakipoğlu Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye’nin konumu hakkında fikirlerini aktarırken “Türkiye krizin çözümüne çok şey katabilir.” diyerek, “Ara buluculuk rolü Türk dış politikası için hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Sorunların Türkiye üzerindeki etkisini değerlendiren Rakipoğlu, “Ankara’nın ara buluculuk teklifi bir ilk değil, bence son olmayacak. Türkiye Ortadoğu’daki ve dünyadaki tansiyonu, savaşı ve çatışmaları azaltmaya devam edecektir. Çünkü bu sorunlar Türkiye’nin çıkarlarını doğrudan etkiliyor.” İfadelerini kullandı.

“Türkiye, hem Ukrayna hem de Rusya ile yakın ilişkilere sahip birkaç ülkeden biri”

Konuşmasına ikili diplomasiyle devam eden Rakipoğlu “Türkiye, hem Ukrayna hem de Rusya ile yakın ilişkilere sahip birkaç ülkeden biri. Türkiye her iki tarafla da iyi ilişkiler kurarak diplomatik iletişim kanalını geliştirebilir, yoğunlaştırabilir. Türkiye, her iki taraftaki müzakere ekipleriyle bağlantılarını artırarak müzakere sürecini yönlendirebilir.” ifadelerinde bulundu.

“Türkiye’nin insani koridor açılmasını sağlayabileceğine değinen Rakipoğlu, “Türkiye, geçici bir ateşkes değil, kalıcı bir ateşkese ulaşmak istiyor.” diyerek ateşkesin önemine vurgu yaptı.

 “İki lideri bir araya getirmek büyük bir başarı olacaktır”

Diplomasinin önemine vurgu yapan Rakipoğlu “Belki birkaç gün içinde Türkiye’nin ev sahipliğinde bir toplantı daha olur. Türkiye, Zelensky-Putin görüşmesini Türkiye’de veya dünyanın başka bir yerinde yapabilir” ifadelerine değinerek, “Türkiye her iki liderle de kesintisiz temaslarını sürdürecektir. İki lideri bir araya getirmek büyük bir başarı olacaktır.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Türkiye’nin öneminden bahsetmeye devam ederken, “Türkiye, anlaşmanın imzalanması halinde Erdoğan’ın garantör olacağını teklif ederek her iki tarafı da ateşkesi kabul etmeye ikna edebilir.” ifadelerini kullanarak bu duruma engel olacak etkenleri sıraladı, “Savaşı daha fazla cepheye yaymak, daha fazla insani hedefi vurmak, Batı’dan Rus saldırganlığını artırabilecek kışkırtıcı hamleler, Ukrayna’yı NATO üyesi yapmakta ısrar.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Haber: Zekeriya Kaan Uçar
1.077 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.