Arkeolojik Çalışmalara İhtiyaç Var

Arkeolojik Çalışmalara İhtiyaç Var
18.03.2016
2.086
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Vakfı tarafından düzenlenen ‘Din İlimlerine Giriş Seminerleri’nde bu hafta “Hz. Peygamber Dönemini İncelemede Metodoloji” konusu ele alındı.

SAÜ Camii Külliyesi’nde düzenlenen seminere, SAÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk konuşmacı olarak katıldı.

Hz. Peygamber dönemini anlayabilmek için önyargılarımızın oluşturduğu coğrafyayı silip atmamız gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Levent Öztürk, “Arabistan bölgesinin veya Hz. Peygamber dönemi coğrafyasının çöl olduğu kabul edilir. Zihin dünyamızda böyle bir imaj vardır. Halbuki Arap coğrafyasına baktığımızda bunlar sadece belli bölgelere has problemler. Bu, tamamının ağaçlarla kaplı ya da bitki örtüsünün tam olduğunu göstermez. Ama bizim düşündüğümüz gibi tamamen kuştan, böcekten, çiçekten, ağaçtan uzak olduğunu da ifade etmiyor” diye konuştu.

Algılarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor

Prof. Dr. Öztürk, “Genellikle, Medine dönemi dendiğinde savaşlar aklımıza geliyor. Yani Hz. Peygamberin hayatını inceleyen bütün kitaplarda Mekke dönemi iman mücadelesi, Medine dönemi de verilen silahlı mücadele olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Mekke ve Medine tarihi sadece bunun üzerine inşa edilmemiştir. Bir dönemin bütün özelliklerini bütün problemlerini genel bir manzara olarak ortaya koymadan Hz. peygamber dönemini yorumlamak mümkün değildir” dedi.

Hz. Peygamber dönemini doğru anlamak için yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, “Hz. Peygamber dönemini anlamak için elimizde yeterli arkeoloji çalışmaları ve müze belgeleri yok. Gerçi bugün bunları ihtiyaç olarak hissettikleri ve kendi kültürlerine ne kadar muhtaç olduklarını düşündüklerini de ifade etmek gerekiyor. Dolayısıyla bir kültürü bir tarihi bir dönemi anlayabilmek için nasıl Roma ya da diğer ülkelerde bir takım tarihi belgeler var ise biz o belgeler üzerinden olayları ve problemleri anlatılan bilgileri kavrayabiliyorsak,  Mekke ve Medine dönemi veya hicaz kültürü kazı çalışmalarına da çok fazla ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Levent Öztürk, konuşmasını “Hz. Peygamber dönemini iyi bilmeliyiz, bunun için de pek çok alana ihtiyaç duymalıyız. Bu alanlarla ilgili kolektif sentezci bir yaklaşımla çalışmamız gerekiyor ve peygamber dönemini zihnimizde yeniden yazmamız gerekiyor” diyerek tamamladı.

Prof. Dr. Öztürk, seminer sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

18/03/2016 – ŞD/İS
2.086 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.