Arılar Muhteşem Mühendisler

Arılar Muhteşem Mühendisler
21.04.2016
1.261
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde söyleşiye katılan Prof. Dr. Hilmi Hacısalihoğlu, kusursuz bir çalışma düzeniyle, düzgün altıgen yapılarıyla dikkat çeken petekler inşa eden arıların ‘muhteşem mühendisler’ olduğunu söyledi.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Örümcek ve Arıların Geometrileri” adlı bir söyleşi düzenlendi. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye, Türkiye’nin önde gelen matematikçilerinden olan Prof. Dr. Hilmi Hacısalihoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Muhteşem mühendis arılar

Arıları ‘muhteşem mühendisler’ olarak niteleyen Prof. Dr. Hacısalihoğlu, düzgün altıgen yapılarıyla dikkat çeken peteklerin inanılmaz bir mühendislik harikası olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hacısalihoğlu, “70 bine yakın arı kovanlarda bir arada çalışarak altıgenlerin boyutlarını, kalınlıklarını ve yerlerini hiç şaşırmadan yerleştirebiliyorlar. Kimden komut aldıkları ve hangi formülü uyguladıkları bilinmeyen arılar, çok düzgün ve muhteşem bir eser ortaya çıkarıyorlar. Her taraftan aynı anda örülmeye başlanan peteklerde hiçbir deneme ve yanılma olmadan son altıgeni yerleştirecek yer kalıyor” diye konuştu.

Kusursuz bir çalışma düzenleri var

Arıların kusursuz bir çalışma düzenine sahip olduklarını aktaran Hacısalihoğlu, insanların ancak deneme yanılma yoluyla yapacağı işleri arıların tek seferde kusursuz bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Hacısalihoğlu, şöyle devam etti: “Arıları bu kadar mükemmel olarak yaratan Allah, bizim bazı şeylerin farkına varmamızı istemiştir. Biz arıları görüyoruz, onlardan öğreniyoruz. Arıları taklit ediyoruz ancak onların yaptıklarını uygulayamıyoruz. Arılar gibi diğer tüm canlılardan da örnek almamız ve farkına varmamız gereken noktalar var.”

Örümcek Ağlarındaki Karmaşık Bilgi

Örümcek ağlarında görülen üstün geometrik düzene de değinen Hacısalihoğlu, “Örümcek ağı, eğitim görmüş bir bilim adamının bile uzun uğraşlar ve incelemeler sonucunda çözebildiği kompleks bir bilgi içermektedir. Hiçbir aklı ve bilinci olmayan bir örümceğin, söz konusu bilgiyi eksiksiz bir şekilde kullanarak kendine geometrik açıdan kusursuz sarmal ağlar örebilmesi, bilim dünyasında da yankı uyandıran mucizevi bir durumdur” ifadelerini kullandı.

21.04.2016 SK
1.261 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.