Sakarya Üniversitesi Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezinde “Türkiye’de Darbeler ve 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü “paneli düzenlendi.
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gündoğdu panel programının moderatörlüğünü üstlenirken, Doç. Dr. Sezercan Bektaş, Doç. Dr. Mustafa Sarı ve Doç. Dr. Aydın Aktay konuşmacı olarak yer aldı.
Doç. Dr. Mustafa Sarı konuşmasında geçmişten günümüze darbeler hakkında konuşma yaparak “Türkiye Cumhuriyeti’nde olduğu gibi Osmanlı zamanında da darbeler olmuştur. Fatih Sultan Mehmet tahttan indirilip yerine babası 2. Murat geçirilmiştir. Osmanlı’daki 36 padişahın 12’si tahttan indirilmiştir ve tahttan indirilen bu padişahların 6’sı öldürülmüştür. En acıklısı ise 2.Osman (Genç Osman)’ dır. Cumhuriyet döneminde ise ilk defa 1960’ta ordu yönetime el koymuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş başbakanlarından biri olan Adnan Menderes dahi yine bu darbeler yüzünden asılarak idam edilmiştir. Çankaya köşkünde hükümete direktif verilen bir dönemden geçtik ve bu durumlara yaklaşık 2010’lara kadar bizzat şahit olduk. Üniversite dediğimiz kurumlara dahi insanlar başörtüleriyle giremediler” ifadelerine yer verdi.
Doç. Dr. Sezercan Bektaş konuşmasında, “15 Temmuz gecesinde hayatını kaybeden aziz şehitlerimizin önünde saygı ile eğiliyorum. Bütün Türk milletinin göstermiş olduğu ferasetin Dünya gözünde ne kadar değerli olduğunu bilmenizi istiyorum. Konuşmamda darbelerin hukuki kısımlarını inceleyeceğiz. Devletin anayasal düzenini oluşturan bir kurucu iktidar bulunmaktadır. 1961 anayasasında kurucu iktidardan bahsediyoruz, kendi sorumluluğunu ortadan kaldırmak için darbeye ilişkin suç ve cezaları tazmin etmiştir. Cebren anayasal düzeni ortadan kaldırmak, mutlaka silahlı kuvveti gerektirir. İrade dışında cebrin kullanılacağı nokta budur. İlgili güçler bazen anayasayı komple kaldırmak isteyebilirler bazen ise anayasal düzenin bir kısmına müdahale edebilirler. Üzülerek söylemek istiyorum ki Türkiye Cumhuriyeti tüm bunların tamamını görmüştür. 15 Temmuz ise, bir darbe değil darbe teşebbüsüdür’’ ifadelerine yer verdi.
Doç. Dr. Aydın Aktay konuşmasında, “15 Temmuz’un en büyük göstergesi, halkın darbeye karşı koymasıydı. Buradaki tamamen halk başarısıydı ve aylarca halkımız sabahlara kadar demokrasi nöbeti tutarak darbeye karşı tavrını koydu. Halk olarak hassas dönemlerde ve ekonomik krizlerde birbirine benzeyen davranışlar sergiliyoruz. 15 Temmuz’da da halkımız darbeye karşı birlikte hareket etti. Kollektif reaksiyon göstererek, topluca hareket etmek halkımızın en önemli özelliklerinden birisidir” ifadelerine yer verdi.
Panel programına SAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Prof. Dr. Mehmet Barış Horzum, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Ahmet Bostancı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkan Atak, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Öztunç, akademisyenler ve idari personel katıldı.
1.003 kez görüntülendi.