Yüksek Orta Gelir Düzeyindeyiz

Yüksek Orta Gelir Düzeyindeyiz
23.10.2015
1.101
A+
A-

Yüksek Orta Gelir Düzeyindeyiz

ADAPTTO ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, nitelikli istihdam sorununa dikkat çekmek ve sorunların çözümü için yol haritası belirlemek amacı ile bir seminer düzenlendi.

SATSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş başta olmak üzere Sakarya Üniversitesi akademisyenleri, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve çeşitli kurum kuruluşların temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Seminerde bir konuşma yapan, Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi, NTV, CNBC-e ekonomi yorumcusu ve Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Prof. Dr. Cem Kılıç, Türkiye ve Sakarya’daki mevcut istihdam durumu, yurt dışındaki iyi uygulamalar ve soruna çözüm önerilerini aktardı.

ADAPTTO işbirliği ile gerçekleştirilen seminerin ikinci bölüm açılış konuşmasını yapan Vali Hüseyin Avni Coş Atatürk’ün “En hakiki mürşit ilimdir” sözünü hatırlatarak “Türkiye’nin en önemli meselesi üretim ve istihdamdır. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek ve üzerine gitmek bizim için önemli bir vazifedir. Bu toplantı beni memnun etmiştir” dedi. Marifetin iltifata tabi olduğunu dile getiren, Vali Coş, “Sizler bu tür farkındalık yaratan çalışmaların devam etmesi açısından ümit vaat ediyorsunuz” diye konuştu.

Ekonomi, inovasyon ve teknoloji ile büyür

Sakarya Üniversitesi Teknokent Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, AR-GE ve inovasyonun istihdam ile ilişkilendirilmesi gereken önemli başlıklar olduğunu dile getirdiği konuşmasında inovasyon ve teknoloji olmadan ekonomik anlamda çıta yükseltmenin mümkün olmadığına dikkat çekti.

Gelir Düzeyi Endeksine göre Türkiye’nin 58. Sırada yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Engin, “Yüksek orta gelir düzeyinde bir ülkedeyiz. 8 yıldır orta gelir düzeyinden yukarı çıkmaya çalışıyoruz. Günümüzde insansız üretim, sektörlerde ön planda robotlara her şeyi yaptırırız. Ama ar-ge ve inovasyonu yaptıramayız. AR-GE ve inovasyon insana dayalı istihdamı gerektirir ve bu alanda istihdam önemlidir. İnsanı çektiğimizde geriye hiçbir şey kalmıyor. Dolayısıyla insan her şeydir. Ülkemizde son 12 yıllık süreçte istikrar, kamu yatırımları ve hükümetlerin bu konudaki kararlı tutumları Ar- Ge ve inovasyon konusunda ilerlememize büyük katkı sağlamıştır.  O dönemde 169 olan Teknoloji Transfer Ofisleri bugün çok yüksek sayıdadır. Teknoloji Geliştirme Merkezlerine büyük sorumluluklar düşüyor, hiçbir başarı tesadüf değildir, emek sarfetmek gerekiyor, Teknoloji Transfer Ofisleri bu anlamda büyük emek harcıyor ve çok önemlidir” diye konuştu.

Tekonokent Genel Müdürü Prof.Dr. Tahsin Engin konuşmasının devamında Sakarya Teknokent ve ADAPTTO’nun çalışmaları, faaliyetleri proje sayıları konusunda istatistiksel bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Sakarya’nın potansiyelini değerlendirme yolunda önemli mesafeler kat edildiğini belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci,” Kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam konusunu çalışmalarımızın ilk sırasına koyuyoruz. Her başarının temeli eğitim. Üniversitemizle ortak çalışmalar yapıyor, 3+1, 7+1, Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi başta olmak üzere birçok noktada örnek başarılar elde ediyoruz” şeklinde konuştu.

Seminerin ikinci oturumunda bir konuşma yapan Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, ilki Sakarya’da başlatılan ve üniversite sanayi işbirliğinin en önemli örneğini oluşturan 3+1 ve 7+1 Programları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Nitelikli eleman yetiştirme konusunda çeşitli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sarıbıyık, “Nitelikli eleman yetiştirmek; geleceğin teminatı gençler bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırarak sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman yetiştirmek istiyoruz. “Duyarsam unuturum,  görürsem hatırlarım yaparsam öğrenirim” mantığından yola çıkarak başlattığımız proje ile öğrencilerin teoride öğrendiklerini pratikte uygulamalarını hedefledik. Bir insana bisiklet sürmeyi teoride asla anlatamazsınız. Sanal bariyerleri aşmak istedik. Biz üniversite olarak, işletmelerle aynı yerden bakmak zorundayız sorunları o zaman anlarız. 25bin öğrencinin olduğu yerde imkanlarımızı doğru değerlendirmeye gayret ediyoruz. Öğrenciler bir dönem işletmede geçiriyor amacımız eksikliği gidermek teknolojiyi yerinde görsün teorik bilgileri uygulamaya koysun, ekip çalışması ve iş disiplini öğrensin istiyoruz. İşletmelerinde sahip çıkması ile bu sorunu aşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Sakarya genelinde yapılan sosyo-ekonomik yapılanma ile ilgili araştırma hakkında bilgiler veren Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çağlar Özdemir, “Sakarya’nın sosyo-ekonomik yapılanması 8 ana parametrede değerlendirildi. Bu başlıklar içerisinde istihdam konusu önemli bir yere sahip” diye konuştu.

Doç. Dr. Özdemir araştırmanın sonuç bölümünde, Sakarya’da istihdamın Türkiye ortalamasının üzerinde bulunduğunu ve bu anlamda pozitif bir etki oluşturduğunu vurgulayarak “Türkiye ortalamasının üzerinde olan istihdam TR42 bölgesinde durum daha farklı. Ancak Sakarya’da istihdam oranı araştırmanın yapıldığı dönemde 9.4’tü.” dedi.

23.10.2015 EU
1.101 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.