Yeni Üniversite Giriş Sistemi

12.10.2017

YÖK (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı) yeni üniversiteye giriş sistemini açıkladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni üniversiteye giriş sistemini açıkladı. Yeni sistemin temel özellikleri şöyle:

• Üniversiteye giriş sınavının yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)
  • YKS Haziran ayının bir haftasonu Cumartesi günü yapılacak.
  • YKS 3 oturumda yapılacak.
  • İlk oturumda Türkçe ve Matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT) uygulanacak.
  • TYT Cumartesi sabah oturumunda gerçekleştirilecek.
  • Temel Yeterlilik Testi’nde 40 adet Matematik ve 40 adet Türkçe olmak üzere toplam 80 soru sorulacak.
  • Temel Yeterlilik Testi’ne bütün adayların girmesi zorunlu olacak.
  • Temel Yeterlilik Testi puanının en az 150 olması gerekiyor. Lisans programlarına yerleşebilmek için ise TYT puanının 180 ve üzerinde olması gerekiyor.
  • TYT puanı 200 üzerinde olan adaylar, puanını bir sonraki yıl için de kullanabilecek.
  • Sınavın ikinci oturumu Cumartesi öğleden yapılacak.
  • İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya,  Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak.
  • Her bir test 40 sorudan oluşacak.
  • Sınavın üçüncü oturumu Dil Sınavı olacak. Yabancı Dil Sınavı Pazar günü tek oturumda yapılacak.
  • Yabancı Dil Sınavı oturumunda soru sayısı 80 olacak.
  • Sorular Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına dayalı olacak.
  • Oturumların süresi daha sonra açıklanacak.
  • Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartı aynen devam ediyor.
  • Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutuldu.
  • Sınav puan türleri 18’den 5’e indirildi.
  • Ön Lisans programlarında TYT Puanı ile yerleştirme yapılacak.
  • Lisans programlarında SÖZEL, SAYISAL, EŞİT AĞIRLIKLI ve DİL olmak üzere 4 yerleştirme puan türü olacak.
  • Lisans yerleştirme puan türlerinde TYT’nin % 40 etkisi olacak.
  • SÖZEL puan hesaplanırken Sözel testinin ağırlığı % 60 olacak
  • SAYISAL puan hesaplanırken Sayısal testinin ağırlığı % 60 olacak.
  • EŞİT AĞIRLIK puanı hesaplanırken eşit ağırlık testinin ağırlığı % 60 olacak.
  • DİL puanı hesaplanırken Yabancı Dil Testinin ağırlığı %60 olacak.
  • Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlar için baraj puanı geçen sene ile aynı tutuldu. TYT’den en az 150 puan alan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebilecek.
  • Orta Öğretim Başarı Puanı’nın (OBP) hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. OBP’nin yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacak.
  • Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edilecek.
  • Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edilecek.

12/10/2017 – HAY