Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sakarya 28°C
Sisli

Yeni Asya (01.01.2013):Yumurta Kırıldığında Sarısı Dağılıyorsa Bozuktur

Yeni Asya (01.01.2013):Yumurta Kırıldığında Sarısı Dağılıyorsa Bozuktur
01.01.2013
2.312
A+
A-

Yumurta, AB uyarı yasaları kapsamında yeni yılla beraber sadece soğuk hava deposu olan yerlerde satılabilecek. Uzmanlardan da karara destek geldi. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Senıp Coşansu Akdemir, yumurtanın soğuk hava depolarında saklanarak satılmasına ilişkin kanımı yelinde olduğunu belirtti. Akde mir, yumurtanın buzdolabında ambalajıyla saklanmasını önerdi. ” Sıcaklık ne kadar düşük olursa yumurtanın raif ömrü o kadar uzun olur ” değerlendirmesinde bulunan Akdemir; yumurtanın daha sağlıklı koşullarda saklanması için alınan kararı desteklediğini, oda sıcaklığında yumurtanın en çok  1 ay dayanabildiğini soğuk hava deposunda ise 4 ayla 6  ay arasında sağla nabileceğini söyledi. Akdemir şu bilgileri verdi: ” Yumurtanın dış kabuğu gözenekli bir yapıya sahip. Yumurta oda sıcaklığında lx * kledikçe üzerindeki gözenekler genişliyor. Dolayısıyla bu gözeneklcrdeıı içeri hastalık yapan mikroorganizma git işi daha kolay oluyor. 1) olayısıyla da bozulma hıızlaıııyor. Yaz aylarında sıcaklık arttıkça yumurta daha hızlı bozuluyor. “‘YUMURTAYI YIKAMADAN BUZDOLABINA KOYUN’YUMURTANIN ne suretle olursa olsun kesinlikle yıkanmaması tavsiyesinde bulunan Akdemir şu uyarılarda bulunuyor: ” Tavuk yumurtlarken yumurtanın kabuğuna dışkı bulaşması kaçınılmazdır. Dolayısıyla yumurtanın kabuğunda insanı hasta edebilen mikroorganizmalar ve bakteriler bulanabilir. Yumurtayı dolaba yıkamadan koymak lazım. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka var. Bu tabaka yıkandı ğında kayboluyor. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale geliyor. Bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebiliyor. Yumurtayı pişirmeden önce de yıkamak doğru değil. Yıkamadan kırıp tüketmeliyiz. ” Akdemire göre, yumurtanın bozuk olduğunu dışarıdan bakarak anlamak çok zor. Ancak bazı ipuçları veriyor. Yumurta bekledikçe tepesindeki boşluk kısmı artıyor. Yumurta su içine konuldu ğunda yukarı çıkıyorsa o yumurtanın uzun süre rafta beklediği ve bozulduğu anlaşılabiliyor. Ayrıca, yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılırsa o yumurta da bozuk demektir. Tavaya kırıldığı zaman sarısının dağılmaması gerekiyor. Dağılmıyorsa taze olduğunu gösteriyor. Çatlak yumurtalar da tüketilmemeli. Çünkü çatlayan kısımlardan hasta eden bakteriler ve mikroorganizmalar içeri gerebiliyor.

Yeni Asya – 01.01.2013


2.312 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.