Üniversitemizde SPSS ile Veri Analizi Eğitimi Düzenlendi

Üniversitemizde SPSS ile Veri Analizi Eğitimi Düzenlendi
06.04.2023
2.387
A+
A-

Sakarya Üniversitesinin Araştırma Üniversitesi olma hedefinde önemli bir yeri olan araştırma projeleri ve nitelikli yayınların geliştirilmesi amacıyla Araştırma Dekanlığı tarafından “SPSS ile Veri Analizi Eğitimi” düzenlendi.

Araştırmacılara yönelik düzenlenen eğitime; Prof. Dr. Aykut Hamit Turan, Prof. Dr. Nihal Sütütemiz, Doç. Dr. Gülden Kaya Uyanık ve Dr. Öğretim Üyesi Levent Ertuna konuşmacı olarak katıldı.

İki oturum şeklinde gerçekleşen eğitimin birinci oturumu, Doç. Dr. Gülden Kaya Uyanık’ın SPSS genel tanıtım sunumunu yapmasıyla başladı. Anket tasarımı, betimsel istatistik, değişken ve ölçek türleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Uyanık SPSS’de değişken tanımlaması ve veri girişi hakkında konuştu.

Proje çalışmalarında ölçme araçları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Uyanık anket, ölçek ve test arasındaki ilişkiyi tablolarla anlattı. Doç. Dr. Uyanık betimsel istatistik ve SPSS uygulamaları hakkında konuşarak çalışmalarda tablolama sistemini grafiklerle gösterdi.

Dr. Öğretim Üyesi Levent Ertuna SPSS’de normallik varsayımının incelenmesi hakkında bir sunu yaparak grafiklerdeki normal dağılım, normal dağılımın özellikleri, normal dağılım varsayımı ve SPSS uygulamalarını grafikler ve tablolarla anlattı. Projelerdeki hipotez testlerinin nasıl yapılması hakkında bilgi veren Dr. Ertuna, hipotezlerin kurulması ve kullanılmasını örneklerle anlattı. Dr. Ertuna varyans analizi hakkında bilgi vererek SPSS uygulaması üzerinden örneklerle açıkladı.

Eğitimin ikinci oturumunda Parametrik olmayan istatistiksel yöntemler hakkında bir sunum yapan Prof. Dr. Aykut Hamit Turan, Ki-Kare Analizleri, T ve Anova analizinin alternatifleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Turan Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi hakkında konuştuktan sonra sunumunu bitirdi.  Eğitimin son konuşmacısı olan Prof. Dr.  Nihal Sütütemiz güvenilirlik analizi ve faktör analizi hakkında bir sunum yaptıktan sonra eğitimi sonlandırdı.

 
2.387 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.