Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Sinerji Projesinin Açılış Toplantısı Yapıldı

Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Sinerji Projesinin Açılış Toplantısı Yapıldı
04.04.2022
1.592
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) Savunma Sanayii Ar-Ge Geniş Alan Çağrısı (SAGA) kapsamında geliştirilen “Enerji Kritik Altyapılarına Yönelik Siber Güvenlik Yeteneklerinin Geliştirilmesi – SİNERJİ” isimli projenin açılış toplantısı Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Savunma Sanayii Başkanlığı yetkilileri, HAVELSAN proje ekibi, TÜBİTAK BİLGEM SGE proje ekibi, Sakarya Üniversitesi Ar-Ge sorumlusu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut, CENTER SAU proje ekibi, National Keep firması yöneticileri, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri katıldı.

SİNERJİ projesinin açılış toplantısında, SSB ve proje paydaşları paydaşlar proje kapsamıyla ilgili sunumlar yaptı. Sunumlarda, 24 aylık sürecek projenin yönetim planları, iş paketi faaliyetleri, hedeflenen çıktılar, paydaşlarla koordinasyon ve kritik altyapıların siber güvenliğini ilgilendiren konularda bilgiler verildi.

Projenin yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. İbrahim Özçelik, Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi’nin (CENTER SAU) proje kapsamında geliştirilecek saldırı ve savunma platformlarının farklı senaryolarda test ve değerlendirme faaliyetlerinin tamamının CENTER SAU’da yapılarak proje çıktılarının kritik altyapıların siber güvenliği ile alakalı diğer çalışmalara da katkı sunacağını söyledi.

Ekosisteme Önemli Derecede Katkı

Prof. Dr. İbrahim Özçelik, CENTER SAU’nun üniversite-sanayi iş birlikleri ile kritik altyapıların siber güvenliği ekosistemine önemli derecede katkı sunduğunu belirterek merkezin kuruluş hedefleri doğrultusunda faaliyetler yürütmesinden, ekosisteme destek olmasından ve ekosistemi geliştirmesinden de mutlu olduklarını ifade etti.

Kritik altyapıların güvenliği kapsamında hem saldırı hem de savunma platformların geliştirileceği Ar-Ge hedeflerine ve geliştirilen saldırı ve savunma platformlarının test ve değerlendirmesi için çeşitli faaliyetlere sahip olan projenin saldırı platformuna ait Ar-Ge süreçleri TÜBİTAK BİLGEM SGE tarafından yönetilecek.

Üniversitemiz Bilimsel Danışmanlık Hizmeti Verecek

Savunma platformuna ait Ar-Ge süreçleri HAVELSAN tarafından yönetilecek, National Keep alt yüklenici olacak ve Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri de bilimsel danışmanlık hizmeti vererek projeye katkı sunacaklar.

Geliştirilecek saldırı ve savunma platformlarının test edilmesi için farklı senaryoların oluşturulması ve geliştirilen çözümlerin değerlendirilmesi, projede bağımsız alt yüklenici olan üniversitemiz tarafından yönetilecek.

Projede TÜBİTAK BİLGEM SGE’ye saldırı platformunun bilimsel danışmanlık görevini üstlenen Arş. Gör. Firdevs Sevde TOKER, “SİNERJİ projesiyle 24 aylık süreç sonunda ortaya çıkacak çalışmanın, ülkemizin kritik altyapıların güvenliği ile ilgili ihtiyacı karşılamakla beraber gelecek çalışmalar ve iş birlikleri için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezimizin ülkemize fayda sağlayacak proje içinde olmasından mutluluk ve gurur duyuyorum.” şeklinde konuştu.

“Bu projeyle millî ürünlerin geliştirilmesi sağlanacak”

Projede HAVELSAN firmasının savunma platformunun bilimsel danışmanlık görevlerini üstlenen Dr. Öğr. Üyesi Murat İskefilyeli ve Dr. Öğr. Üyesi Musa Balta, “Açılış toplantısında da görüldüğü üzere saldırı, savunma ve test yatağı merkezi ekiplerinin bu sinerji içinde hevesleri ve projeyi sahiplenmesi oldukça yüksek seviyededir. Merkezin kuruluş amaçlarından birkaçı da bu ekosistemde insan kaynağının yetişmesi, saldırı ve savunma ürünlerinin geliştirilmesiydi. Bu projeyle birlikte ülkemizin güzide kurumlarıyla birlikte bir başlangıç yapılırken ülkemizde bu alanda milli ürünlerin geliştirilmesi de sağlanacağını belirtirlerken, hem CENTER SAU’nun, hem de Sinerji projesinin birer üyesi olmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz.” açıklamasında bulundu.

Sunum toplantısı tamamlandıktan sonra tüm katılımcılara, Kritik Altyapılar Ulusal Test Yatağı Merkezi’nin hem enerji tarafı (CENTER Energy) hem de su yönetim tarafı (CENTER Water) gezdirilerek, CENTER SAU ile alakalı bilgiler, yetkinlikler ve SİNERJİ projesinde kullanım durumları hakkında detaylar aktarıldı.

Açılış toplantısı tamamlandıktan sonra proje hakkında üniversitemiz yöneticileri ve projede çalışan öğretim elemanlarımız çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Haber: Rabia Uçar
1.592 kez görüntülendi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.