Sakarya Üniversitesi Dünya Sıralamasına Girdi

Sakarya Üniversitesi Dünya Sıralamasına Girdi
14.04.2022
11.489
A+
A-

Sakarya Üniversitesi, Quacquarelle Symonds kuruluşu tarafından her yıl yayınlanan QS Dünya Üniversite Sıralamalarında Listeye girmeyi başardı.

Dünya çapında bin 500’den fazla yükseköğretim kurumunu değerlendiren İngiliz eğitim danışmanlık firması Quacquarelle Symonds (QS), her yıl bölgesel ve ulusal çapta hazırladığı QS Dünya Üniversite Sıralaması verilerini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre 2022 yılı Dünya Üniversite Sıralamasında Sakarya Üniversitesi Türkiye’den sıralamaya giren 21 üniversite arasında yer aldı.

Dünya çapında bin 500’den fazla yüksek öğrenim kurumunu “akademik itibar, fakülte/öğrenci oranı, bilgi aktarımı, uluslararası fakülte ve uluslararası öğrenci oranı gibi 6 kriterde yapılan değerlendirme sonucunda Sakarya Üniversitesi, Dünya Üniversite Sıralamaları 2022 listesinde ilk defa yer aldı.

Sakarya Üniversitesi, geçtiğimiz yıl “World’s Universities with Real Impact (WURI)” sıralamasında Endüstriyel Etki kategorisinde 28’inci; UI GreenMetric Sıralamasında 208’inci olmuştu. Bunların yanı sıra Times Higher Education’ın derlediği ‘Etki Sıralamasında 3 alanda dünya genelinde 101-200 bandına yerleşmiş ve Türkiye’deki üniversiteler arasında da 11 alanda ilk 10’un içerisine girmeyi başarmıştı. Türkiye’den bu sıralamaya giren 20 üniversite daha bulunuyor.

QS Dünya Üniversite Sıralaması

Quacquarelli Symonds (QS) 1990 yılında Nunzio Quacquarelli tarafından kurulan, üniversiteler ve öğrenciler için bir dizi ürün ve hizmet sunan lider bir küresel yüksek öğretim şirketidir. Üniversite sıralamasında öncü olarak bilinen, Avustralya, Fransa, Almanya, Hindistan, Malezya, Singapur, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan ofislerinde dünya çapında 500’den fazla personel istihdam eden QS, her yıl QS Dünya Üniversite Sıralaması ile ilgili bölgesel ve ulusal sıralamaları üretir. QS’nin misyonu “Dünyanın herhangi bir yerinde motive olmuş insanların eğitim başarıları, uluslararası hareketlilik ve kariyer gelişimi yoluyla potansiyellerini yerine getirmelerini sağlamak” olarak açıklanmaktadır.

Sıralama Kriterleri

QS Dünya Üniversiteleri sıralaması oluşturulurken bir puanlama sistemi kullanılmaktadır. Bu sisteme göre belirlenen 5 alanda verilen puanların toplam puana etkisi farklı oranlarda hesaplanmaktadır. Puanlama sistemine göre, akran denetimi yüzde 40, fakülte/öğrenci oranı yüzde 20, her fakülte için atıf alan akademik alıntı sayısı yüzde 20, mezunların şöhreti yüzde 10, uluslararası öğrenci oranı yüzde 5 ve uluslararası öğretim görevlisi oranı yüzde 5 etki oranına sahiptir.

 

 
11.489 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.