Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi Raporu Açıklandı

Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi Raporu Açıklandı
06.06.2023
2.125
A+
A-

TÜBİTAK tarafından üniversitelerin araştırma alanları bazında performanslarının karşılaştırmalı olarak değerlendirildiği ‘‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’’ 2023 yılı raporu açıklandı.

2023 yılı ‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’ raporuna göre Sakarya Üniversitesi (SAÜ), 18 ana araştırma ve 108 alt araştırma alanında yer alıyor. Yüksek hacim ve Yüksek kalitenin 1.bölge olarak sınıflandırıldığı raporda SAÜ’nün Kimya ve Malzeme ana araştırma alanlarında, yetkinlik analizi sonuçlarında üst sıralarda olduğu belirlendi.

SAÜ, Kimyanın alt araştırma alanları(Analitik Kimya ve Spektroskopi, Elektrokimya, Fizikokimya ve Teorik Kimya, İnorganik Kimya, Organik Kimya) ve Malzemenin alt araştırma alanlarının (Biyomalzeme, Metaller ve Alaşımlar, Polimer ve Plastikler, Seramik ve Kompozitler, Yüzey, Kaplama ve Filmler) tümünde 1.bölgede yer alıyor.

Sakarya Üniversitesi, bu ana araştırma alanları dışında;  Bilgi ve İletişim Teknolojileri (“Bilgi Güvenliği”, “Elektronik Donanım”, “Gömülü Sistemler”, “Modelleme ve Simülasyon”, ”Nesnelerin İnterneti”, ”Robotik”), Enerji (“Enerji Depolama” ve “Rüzgar Enerjisi”), Fizik (“Deneysel Fizik “, “Atomik, Moleküler Fizik ve Optik”, “Parçacık ve Nükleer Fizik”, “Yoğun Madde Fiziği” Gıda (“Gıda İşleme”), İnşaat (“İnşaat Mühendisliği”), Kimya Mühendisliği (“Akışkan Dinamiği ve Isı/Kütle Transferi” ve “Proses Kimyası ve Teknolojisi”) , Makine-İmalat ( “Akışkan Gücü, Dinamiği ve Akışkan Makineleri”), Sağlık (“Gastroentroloji”,” Hematoloji”, “İmmünoloji”, “Psikiyatri” ve “Romatoloji”), Sosyal ve Beşeri Bilimler (“Dil ve Edebiyat”, “Din Bilimleri”, “Hukuk”, “İşletme”, “Sosyoloji” ve “Tarih”), Ulaştırma ( “Ulaştırma ve Lojistik”) alanlarında da belirtilen alt araştırma alanlarında 1.bölgede yer almaktadır.

Hacim ve kalite göstergeleri temelinde gerçekleştirilmiş olan yetkinlik analizi; 2021 yılında yayınlanan çalışmayla aynı olacak şekilde kalite göstergeleri %60, hacim göstergeleri ise %40 ağırlığa sahiptir. Çalışmada toplamda % 60 ağırlığa sahip olan 7 kalite göstergesine yer verilmiştir. Dünyaya görece bağıl atıf etkisi; üniversitenin dünya çapında en fazla atıf alan ilk %10’luk dilime girmiş yayın sayısı, akademisyenlerin araştırma verimliliği, Ar-Ge ve yenilik projelerinin niteliği, patentler tarafından atıflanmış yayın sayısı, ve uluslararası işbirlikleri ile ülkemizin/üniversitenin uluslararasılaşmasına katkısı hususlarına yönelik göstergeler kalite göstergelerini oluşturmuştur. Hacim boyutunda ise 4 göstergeye yer verilmiştir. Bunlar dünyadaki bilgi birikimine katkı, Türkiye’de o alanda akademik değer yaratan kritik kitlenin ilgili üniversitede yer alma payı, Ar-Ge ve yenilik proje hacmi, üniversitenin ilgili alandaki Türkiye’ye görece bağıl odaklanma endeksidir. Göstergelere ilişkin veriler, Türkiye ve dünya için ayrı ayrı Scopus veri tabanı ve SciVal programı vasıtasıyla temin edilmiştir. Çalışmada, 21 ana araştırma alanı ve bunların altında 132 alt araştırma alanı belirlenmiştir.

Üniversite Yetkinlik Analizi’ne ulaşmak için tıklayınız.


2.125 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.