Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi Gerçekleşti

Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi Gerçekleşti
23.05.2017
846
A+
A-

Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi’nin üçüncüsü bu yıl 19-20 Mayıs tarihlerinde Arnavutluk’ta Tiran Üniversitesi’nde “Balkanlar’da Türkçe Öğretiminin Dünü, Bugünü ve Yarını” temasıyla gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi öncülüğünde düzenli olarak yapılan kongrenin ilki 2015 yılında Belçika Ghent Üniversitesi’nde, ikincisi 2016 yılında Almanya Münih’te yapılmıştı. Üçüncüsü bu yıl 19-20 Mayıs tarihlerinde Arnavutluk’ta Tiran Üniversitesi’nde “Balkanlar’da Türkçe Öğretiminin Dünü, Bugünü ve Yarını” temasıyla gerçekleşti.

Katılımcıların daha çok Balkan ülkelerinden ve sunulan tebliğlerin de Balkanlardaki Türkçe öğretimi içerikli olduğu kongre, Sakarya Üniversitesi’nin yanı sıra Medeniyet Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dil Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Maarif Vakfı’nın da desteğiyle gerçekleşti.

Kongre Düzenleme Kurulu adına konuşan Doç. Dr. Bekir İnce, her yıl farklı bir ülkede farklı bir tema ile Türkçe öğretiminin ele alındığı Kongre’de bu yıl ise Balkanlardaki Türkçe öğretiminin detaylı şekilde inceleneceğini, özellikle Türkiye’in yanı sıra Balkanlar’daki 5 ülkeden araştırmacı ve akademisyenlerin Kongreye ilgi gösterdiğini kaydetti.

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Musa Eken ise, Sakarya Üniversitesi’nin pek çok alanda bu tür etkinliklere öncülük ettiğini, böyle belirli bir alanda bu kongrenin üçüncüsünün yapılmasının önemli olduğunu belirterek bu tür kongrelere de özel bir önem verdiklerinin altını çizdi. Sakarya Üniversite’sinin 80 öğrencisi ile Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birinin olduğunu, aynı şekilde 3200 yabancı uyruklu öğrencisi ile de içerisinde en çok yabancı uyruklu öğrenci barındıran üç üniversiteden biri olduğunu belirten Eken, “Biz bu öğrencilerimizi yabancı uyruklu olarak görmüyoruz, misafir olarak görüyoruz. Bu öğrencilerimizin çoğunu da Balkan ülkelerinden gelenler oluşturmakta, dolayısıyla onları bizden biri olarak görüyoruz. Kapımız ve kalbimiz, Üniversitemizde eğitim görmek isteyen tüm Balkan ülkelerine açıktır” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Karahan ise Üniversite ve Fakülte olarak Türkçe öğretimine özel bir önem verdiklerini, özellikle Türkçenin yabancılara ve ikidillilere öğretimi hususunda Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dil Kurumu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlıkları ile ilgili ortak çalışma ve projeler yaptıklarını belirtti.

Kongrede konuşan Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artur Sula, kongrenin Arnavutluk’ta ilk kez düzenlenmesinin önemine işaret ederek, Arnavutlara çok yakın bir dil olan Türkçenin ülke medyası ve ekonomik etkinlikler gibi birçok alanda her geçen gün daha önemli bir konuma geldiğini söyledi. Fakülte olarak ana hedeflerinin işgücü piyasasına yön vermek olduğunu aktaran Sula, “Fakültemiz Türkçe öğretmenleri de yetiştirmeye başlayacak. Bunu Türk üniversitelerinin de desteği ile çok kaliteli ve iyi bir şekilde gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Türkiye Maarif Vakfı adına konuşan eğitimden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Türkben ise kurum olarak başta Balkanlar olmak üzere, dünyada eğitim sürecinin sağlanması yönündeki çalışmaları ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında değerlendirmede bulundu. Türkben şunları kaydetti:

“Türkiye Maarif Vakfı, özellikle Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında eylül ayında kurulmuş olan bir vakıftır. Türkiye’de yaşanan bu darbe girişimi, bize pek çok dersler vermiştir. Özellikle eğitim alanında hepimizin alması gereken dersler vardır. Fetullah Gülen, insanların manevi duygularını istismar edip, eğitim yoluyla onları mankurtlaştırmıştır. İnsanların küçük yaştan itibaren eğitilerek nasıl robotlaştırıldıklarını, nasıl canlı bomba haline getirildiklerini bizzat biz 15 Temmuz darbe girişiminde yaşadık, bunu gördük. İşte onların vermiş olduğu bu zarar, sadece Türkiye’ye verdikleri bir zarar değildi. Farklı ülkelerde eğitim yoluyla, açmış oldukları okullar kanadıyla yine başka ülkelere de zarar verebilecek durumdaydılar. Bize verilen zarar, Arnavutluk’a da verilmesin, Balkanlar’a verilmesin, Afrika’ya, Orta Asya’ya, Ortadoğu’ya, bütün dünyaya verilmesin diye Maarif Vakfı kurulmuştur.”

Yurt dışındaki eğitim faaliyetlerini okul öncesinden üniversiteye kadar üstleneceklerini belirten Türkben, 20 ülke ile mutabakat sağladıklarını, 7 ülkede okulların Türkiye Maarif Vakfı tarafından yönetildiğini, yaptıkları bir mutabakatla Arnavutluk’taki Kanada Teknoloji Enstitüsünü de devraldıklarını sözlerine ekledi.

İki gün süren olan kongrede, 7 ülkeden 100’e yakın araştırmacı ve akademisyen tarafından Türkçe öğretiminin yanı sıra dil bilim, toplum dil bilimi, çok kültürlülük ve iki dillilik gibi konuların ele alındığı 67 tebliğ sunuldu.

23/05/2017 – HAY
846 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.