Uluslararası Öğrenciler Kültürlerini Tanıttı

Uluslararası Öğrenciler Kültürlerini Tanıttı
09.05.2016
557
A+
A-

Uluslararası Öğrenciler Kültürlerini Tanıttı

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve Yedirenk Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından 9’uncu ‘Uluslararası Öğrenci Buluşması’ düzenlendi.

Sakarya Kent Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Milletvekilleri Recep Uncuoğlu ve Ali İhsan Yavuz ile şehir protokolü katıldı.

Hedefimiz İki Yıl İçinde 5 Bin Misafir Öğrenci

Etkinlikte konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Sakarya Üniversitesi olarak yaptığımız işler içinde en hayırlısı ve en güzeli uluslararası öğrenci sayısını arttırmak oldu. Beş yıl önce 150 olan bu sayıyı bugün 3500’e çıkardık. Önümüzdeki iki yıl içindeki hedefimizde 5 bin misafir öğrenciyi Sakarya Üniversitesi’nde ağırlamak.  107 ülkeden misafir öğrencimiz Sakarya Üniversitesi’nde eğitim görmekte. Bizim hinterlandımızdan yani kardeş ülkelerden gelen öğrenci sayısı çok yüksek” dedi.

Prof. Dr. Elmas, “Bizim misafir öğrencilerimizin için iki önemli hedefimiz var. Birincisi öğrencileri donanımlı, dünya normlarına göre yetiştirmek ve iyi bir eğitim almalarını sağlamak.  Bir diğer hedefimizde bu öğrencilerimiz kendi değerlerimizi anlatmak. Misafir öğrenciler konusunda diğer bir hususta, Sakarya şehrinin öğrencilerimizin hoş karşılanması. Sakarya Valiliği, Büyükşehir belediyesi ve Sivil Toplum Kuruluşlarının öğrencilerin her isteklerine anında cevap vermeleri sevindirici. Bu öğrenciler mezun olup ülkelerine döndüğünde Türkiye ve Sakarya’nın için önemli elçiler olacaklar. Etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bilim ve Teknolojiyi de İşin İçin Katmalıyız

Sakarya Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Ali İhsan Yavuz, “Dünyadaki hakim unsurların ırkçılığı ve ayrımcılığı öncelediği bir dünya da bize kardeşliğimizi hatırlatmaya vesile olan ve etkinliğin düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sakarya’da 107 ülkeden 3500 öğrenci kardeşimiz eğitim görüyor. Bu kardeşlerimizle gönül köprülerini kurmak bizim mecburiyetimizdir ve Sakarya bu misyonu gerçekleştirecek en önemli şehirlerden biridir “dedi.

Sakarya’nın önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yapmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Bilimi Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, “Önümüzdeki yıllarda yapılacak ‘Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’na kültür ile sanatın yanında bilim ve teknolojiyi de ekleyelim. Burada ki öğrencilerimize bilim ve teknoloji alanında yarışmalar düzenlesin. Bunları da işin içine katarsak ilerlemeyi ve insanlığa hizmet etmenin daha güzel bir boyutunu işe katmış oluruz diye düşüyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, protokol üyeleri kurulan misafir öğrenci stantlarını ziyaret etti. İki gün süren etkinlik boyunca misafir öğrenciler, Sakarya halkına ülkelerini ve kültürlerini tanıtma fırsatı buldu.

Sakaryalılar Sıcak Kanlı

Etkinlikte ülkesini tanıtmaktan ve Sakarya’da olmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getiren Hamadi Nguluma  “Ben, Hamadi Nguluma. Tanzanya’dan geliyorum. Sakarya Üniversitesi’ne 2012 yılında geldim. Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Eğitim Yönetimi ve Denetimi bölümünde yüksek lisans yapıyorum. İlk geldiğim dönemlerde uluslararası öğrenci sayısı azdı ama şuan bu sayı arttı. Sakarya Üniversitesi, uluslararası seviyede iyi bir üniversite, farklı ülkelerden öğrenciler geliyor Afrika olsun Amerika olsun Avrupa olsun Asya olsun farklı öğrenciler burada. Yabancı olduğumuz için Sakarya’da benim için hiç problem olmadı. İnsanlar sıcakkanlı insanlar, misafirperverler yani herhangi bir problem çıkarsa bize severek yardım ediyorlar” dedi.

‘Yabancı Olduğumuzu Hiç Hissetmedik’

Sudanlı misafir öğrenci Fawzia Abdien, “Ben Fawzia Abdien, Sudanlıyım. Elektrik Elektronik Mühendisliği yüksek lisans öğrencisiyim. Sudanda bir üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştım. Türkiye’ye yüksek lisans yapmak için geldim. 2013’te geldim bir yıl Türkçe hazırlık okudum sonra yüksek lisansa başladım. Sakarya Üniversitesi’nde yabancı olduğumuzu hiç hissetmedik. Sakarya ortamı, aile ortamı gibi. Çok güzel bir üniversite, çok farklı bir üniversite mutlaka herkes buraya gelmeli. Yabancılık hissetmedik. Sudan’dan buraya gelmek isteyen çok kişi var. Sakarya küçük yer yaşamak kolay tam bir öğrenci şehri ama İstanbul’a gidiyorsun kalabalık şehir her şey zor. Sakarya Üniversitesi çok güzel, eğitim için en iyi yer” dedi.

09.04.2016 – MA
557 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.