Uluslararası Deprem ve Sürdürülebilir Malzeme Çalıştayı

Uluslararası Deprem ve Sürdürülebilir Malzeme Çalıştayı
13.01.2012
901
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknoloji Fakültesi Deprem Çalıştayı düzenliyor.

SAÜ Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından 19 Ocak Perşembe günü Uluslararası Deprem ve Sürdürülebilir Malzeme Çalıştayı (International Workshop on Earthquake and Sustainable Materials) düzenlenecek.

Bu yıl ilk kez düzenlenecek çalıştayda depremin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için inşaat sektöründe kullanılan sürdürülebilir malzeme tasarımı konusu ele alınacak.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu söyleyen Çalıştay düzenleme kurulu başkanı ve Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seyhan Fırat “Türkiye’de yaklaşık olarak her iki yılda bir yıkıcı deprem, her üç yılda bir de pek çok yıkıcı deprem olduğunu göstermektedir.  Bu durum Türkiye’de kaçınılmaz bir doğal afet olduğunu ortaya koymaktadır. Yapılması gereken en önemli önlem depremin özelliklerini çok iyi tanıyıp gerekli tedbirleri zamanında almaktır. Türkiye, deprem riski açısından dünyanın en önde gelen ülkelerindendir. Depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın en etkin iki yolu depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve toplumu depreme karşı eğitmektir” şeklinde konuştu.

Depremin etkilerini en fazla hisseden illerden biri olduğunu belirten Seyhan “Yaşadığımız mekânlarda depremin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için bazı önlemler alınmalıdır. Depremin ne zaman olacağını belirlemek günümüzde teknik açıdan mümkün olmadığından deprem bölgelerinde yaşayan insanların bu konuda her zaman hazırlıklı olmaları gerekmektedir.” diye konuştu.

Depremin yıkıcı etkilerini inşaat sektöründe kullanılan sürdürülebilir malzeme tasarımı ile aşabileceklerini ifade eden Seyhan şöyle konuştu: “Bu bağlamda inşaat sektöründe kullanılan sürdürülebilir malzeme tasarımı ve önemi gün geçtikçe artmaktadır. Mühendislik mesleği çerçevesinde, tasarım ve yapım aşamaları sırasında, enerji tüketimini olabildiğince azaltmaya yönelik kararlar alınmasına özen gösterilmesi önemlidir. Malzemeye ilişkin kararlar verilirken, enerji tüketimini en aza indirecek, çevreyi ve insan sağlığını tehdit etmeyecek malzemeler seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, yapı malzemelerinin özelliklerinin sürdürülebilirlik açısından önemi ve sürdürülebilirlik çerçevesinde malzeme seçimi oldukça önemlidir. Yapı üretim sürecinde malzeme seçiminin sürdürülebilirlik doğrultusunda tercih edilmesi hem sağlık hem de ekonomik açıdan tasarımcının hedefi olmalıdır. Bu konularda yapılan akademik çalışmalar ülke ekonomisi, sanayinin gelişimi ve konforlu yaşam şartlarının geliştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Çalıştayın ilimize, bölgemize ve ülkemize bu alanda büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir.”

13/01/2012 – Haber Merkezi


901 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.