Türkiye’nin İlk Hibrit Otobüsünde SAÜ İmzası

Türkiye’nin İlk Hibrit Otobüsünde SAÜ İmzası
05.12.2011
805
A+
A-

Türkiye’nin ilk hibrit otobüsü yola çıkmaya hazır.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) , Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Temsa ile beraber çalıştıkları Hibrit Otobüs Projesi’nde sona gelindi. Test aşamaları biten Türkiye’nin ilk Hibrit Otobüsü artık yola çıkmaya hazır.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (BSTB) ve Temsa işbirliği ile 2008 yılında başlanan “Hibrit Otobüs” projesi tamamlandı. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Hibrit Otobüste, tüm test aşamalarında sona gelindi. Yüzde 30’ün üzerinde yakıt tasarrufu sağlayan Hibrit Otobüs, ulaşım sektörünün yeni gözdesi durumunda.

Yüzde 30 Yakıt Tasarrufu

Yolcu taşıma ihtiyaçlarına çevreci olarak cevap vermek için BSTB ve Temsa Ar-Ge tarafından finansal ve teknik olarak desteklenerek hazırlanan Hibrit Otobüs, Çarşı-Karaman güzergahı üzerinde gerçekleştirilen test ve optimizasyon sürüşlerinde hibrit otobüsün %30’un üzerinde yakıt tasarrufu sağladığı ve taşıt emisyonlarını azalttığı tespit edildi.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeref Soylu tarafından yürütülen proje bir ilk olma özelliği taşıyor. Hibrit otobüs projesi konusunda açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Şeref Soylu, “Bu otobüsün en büyük avantajı, hibrit teknolojisi kullanılması. Bu otobüs şehir içi kullanıma uygun olarak tasarlandı. Belediye otobüsleri sık sık dur kalk yapan otobüsler. Bu frenleme esnasında taşıtın sahip olduğu kinetik enerjiyi, ısıya dönüştürüp çevreye atmak yerine frenleme esnasındaki enerjiyi elektriğe dönüştürüp depolanıyor. Otobüs kalkarken de bu elektrik enerjisini kullanarak kalkış yapılıyor” dedi.

Doç. Dr. Şeref Soylu, yürütülen projenin test ve optimizasyon çalışmaları, Avrupa Birliğinde 2013 yılında yürürlüğe girecek olan “Euro Vı” normları baz alınarak gerçekleştiğini belirterek, ““Euro Vı” normlarına göre yapılan test ve optimizasyon çalışmalarında, seyir halinde ölçümlenmesi standardı aranıyor.” dedi.

Çevreci Otobüs

Hibrit otobüste frenleme esnasında oluşan enerji, elektrik motorlarının şarj dinamosu olarak rejeneratif çalışması ile ultra kapasitörlerde depolanıp, elde edilen enerji aracın tekrar hareketi esnasında devreye giriyor. Ultra kapasitörlerde yeterli enerji olduğu sürece araç bunu kullanarak dizel motora gelen ekstra yüklenmeleri, dolayısıyla yakıt tüketimini ve bakım maliyetlerini azaltıp, motorun ömrünü uzattığı göz önüne çıkıyor. Hibrit otobüs, aynı uzunluktaki dizel otobüslere kıyasla yüzde 30’un üzerinde düşük yakıt tüketimi ve CO2 emisyonu sayesinde ilk ve tek olma özelliği taşıyor.

Yüksek Verim

Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan hava kirliliği nedeniyle, doğaya saygılı ve çevrenin korunmasına katkıda bulunan teknolojilere olan ilgi giderek artıyor. Hibrit sistemler, tamamen elektrik enerjisiyle çalışan araçla geçiş öncesi olarak kabul edilen, hem motor hem de elektrik enerjisi kullanımıyla ortaya çıkan bir sistem. Günümüz enerji depolama sistemlerimde bu tonajda aracı taşıyacak akü ve ultra kapasitör olmaması nedeniyle bu sistem tercih ediliyor.

03/12/2011 – YC


http://video.ntvmsnbc.com/ilk-yerli-hibrit-otobus.html

 
805 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.