Türkiye Hac Fonu Çalıştayı

Türkiye Hac Fonu Çalıştayı
17.04.2024
512
A+
A-

İSEFAM Çalıştay Serisi’nin 17.si olan “Türkiye Hac Fonu Çalıştayı”; Hazine ve Maliye Bakanlığı himayelerinde Türkiye Katılım Bankaları Birliği(TKBB) ve Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM) işbirliği ile İstanbul’da gerçekleşti.

İSEFAM Müdürü Doç. Dr. Hakan Aslan, TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik’in açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay dört oturumda gerçekleşti.

İlk oturumda Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Dr. Fatih Mehmet Aydın’ın başkanlığında Dünya’da ve Türkiye’de Hac uygulamalarının dini, sosyal ve ekonomik yönleri ortaya konuldu. Malezya, Endonezya ve Maldivler, gibi ülkelerde bulunana hac fonlarının niteliği, güçlü ve zayıf yönleri tartışılarak Türkiye’de uygulanan hac sistemi ve organizasyonu Arş. Görevlisi İsmail Bektaş ve Türkiye’deki hac organizasyonu ve süreçleri Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan tarafından etraflıca ele alındı.

İstanbul Üniversitesi İSİFAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Saraç, Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Bilen başkanlığında gerçekleşen ikinci ve üçüncü oturumlarda ise Türkiye için Hac fonu önerileri Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mücahit Duman ile Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Can Yenice, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak ve Doç. Dr. Rümeysa Bilgin, Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği (HURSAD) başkanı Diyaeddin Şahin tarafından müzakere edildi.

Dördüncü ve son oturumda ise Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay başkanlığında gerçekleşti. Oturumda fıkhi ve teknik boyutlarıyla itibariyle genel bir değerlendirme yapıldı. Söz konusu değerlendirmede Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü’nden daire başkanı Necmettin Mete Sakallıoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necmettin Güney, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Dr. Fatih Mehmet Aydın Türkiye’de vatandaşların dini hassasiyetleri, hac ibadetinin sosyolojik boyutu, finansal okur- yazarlık, kurumsal yapı ve denetim gibi hususları katılımcılarla birlikte irdelediler.


512 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.