Türkiye de Yeniçağ (13.01.2013):Stres Cilt Kanserine Sebep Oluyor

13.01.2013

Stres cilt kanserine sebep oluyor Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Teoman Erdem, stresin cilt kanserine yol açtığını söyledi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca Adapazarı Kültür Merkezi’nde düzenlenen’Deri Yaşlanması ve Korunma Yöntemleri’konulu konferansta konuşan Erdem, stresin cilt kanser riskini artırdığını belirtti. Cildin yaşlanmasının önlenmesi için güneş ışınlarından korunmanın yanı sıra stresten uzak durulması gerektiğini belirten Erdem, alınacak önlemler sayesinde kanser riskinin azalacağını kaydetti. Derinin vücudun en önemli ve en büyük organı olduğunu ifade eden Erdem, ” Cildimize iyi bakmak son yıllarda daha çok önem kazanıyor. Cildine iyi bakanlar daha genç görünüyor. Cilde iyi bakma nın yanında stresten de uzak durmak cildin yıpranmasını engelliyor ” dedi. Dünya nüfusunun sürekli yaşlandığına dikkati çeken Erdem, 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki yaşlı nüfus oranının yüzde 25’e ulaşacağını belirtti. Erdem, deri yaşlanmasının ise kanser riskini artırdığını ifade ederek şu bilgileri verdi: ” Deri yaşlanması, deride yapısal ve moleküler değişikliklerle birlikte gelişen fonksiyonel bozulma durumudur. Deri yaşlanması hem vücut içi hem de vücut dışı nedenlerle oluşur. Yaşlanan deride kırışıklıklar, kuruma, kabalaşma, pigmentasyon bozuklukları, damarlanmada artış ve esneklik kaybı oluşur. Deri yaşlanması ile deri kanserinin gelişme riski artmaktadır. Kendimizi bu tür risklerden korumak için stresten, radyasyonlardan uzak durmalı, temizliğimize ve sağlığımıza çok dikkat etmeliyiz.

Türkiye de Yeniçağ – 13.01.2013